Gaza, Ryssland höjer tonläget och partiledardebatten

Onsdag 13 juni

16.00-16.45

Gaza
Det har varit fortsatt mycket oroligt i Gaza idag. Striderna mellan Hamas och Fatah har dödat en fredsdemonstrant och två FN-anställda idag. 13 personer i president Abbas säkerhetsstyrka dödades när Hamasmedlemmar sprängde deras högkvarter i luften. President Abbas varnade idag för att Gaza är på väg att kollapsa. Vi har med Christer Nordahl som bo i Gaza där han arbetar för FN-organet UNRWA, Rickard Elias som är palestinier och bor på Västbanken, och från Jerusalem har vi med oss frilansjournalisten och studenten Anneli Rådestad.

Ryssland höjer tonläget
Ryssland har höjt tonläget på den internationella arenan och försöker spela en mer framträdande roll i världspolitiken. Samtidigt har relationen mellan Ryssland och USA försämrats kraftigt det senaste halvåret. Vissa bedömare talar till och med om att ett nytt kallt krig kan vara under uppsegling.
Om de allt frostigare relationerna mellan Ryssland och USA. Sten Sjöström, utrikesreporter Ekot, Ebba Sävborg-Romare, Rysslandskännare, Fjodor, Lukianov, journalist, Maria Persson-Löfgren, SR:s korrespondent medverkar.

Storkar
Fågelskådare i Skåne gläds just nu över den bästa häckningssäsongen någonsin för storkar. I maj kläcktes rekordmånga ungar. Det svenska Storkprojektet som strävar efter en större stam av vilda storkar i Sverige verkar äntligen våga hoppas på storken snart blir en naturlig del av det svenska djurlivet igen. Reportage av Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

Partiledardebatten
Referat och analys av vårens sista partiledardebatt i Riksdagen idag. Hur gick det för debutanten Mona Sahlin? Och hur märktes Alliansens dåliga opinionssiffror i debatten? Barbro Hedvall, ledarskribent DN och Joakim Jacobsson, ledarskribent Aftonbladet deltar.
Vi hör även Studio Etts Björn Elmbrant.

”Blatte betyder kompis”
Vad har vi för bild av invandrarkillarna och deras språk? Det blev ju häftigt omdebatterat förra året. Vi möter läraren Rickard Jonsson, som forskat om maskulinitet och språk på en högstadieskola. Hans doktorsavhandling heter ”Blatte betyder kompis”.

Årets sommarpratare
Vi möter ett par av årets mindre kända Sommarpratare också Sophie Dow och Sliva Cigerxwin.

Samt ett reportage av Anders Diamant från Presskonferensen.

Bok om evolutionsteorin
Var det Gud som skapade världen eller finns det andra mer vetenskapliga förklaringar? Den debatten har tidigare mest varit förknippad med USA, men på senare tid har anti-darwinistiska teorier också vunnit ökat gehör i den muslimska världen. I centrum står ett hemlighetsfullt förlag med säte i Istanbul. Förlaget ger ut böcker av en enda författare, vars mål är att krossa evolutionsteorin. Caroline Salzinger, SR:s korrespondent rapporterar.

Programledare: Monica Saarinen och Ami Hedenborg
Producenter: Helena Giege och Towe Matre
helena.giege@sr.se towe.matre@sr.se