1 av 6
Li Hellström
2 av 6
Lars Mogensen
3 av 6
4 av 6
Eva Swartz
5 av 6
Göran Hägglund
6 av 6
Hong Kong

Kristdemokraternas riksting, den slutna psykvården och Integrationsverket

Fredag 29 juni

16-16.45

Kristdemokraternas riksting
Debatten om aborter på kristdemokraternas riksting i Sundsvall är ett ämne som har överskuggat alla andra frågor inför rikstinget. Abortmotståndarna i partiet är emot partiledningens linje, och föreslår att abortgränsen ska sänkas från 18 till 12 veckor och att utländska kvinnor inte ska få komma till Sverige och göra abort. Samtal med Studio Etts politiska reporter, Björn Elmbrant.

Den slutna psykvården
Under hela veckan har Sveriges Radios grävande reportrar rapporterat om missförhållanden och systemfel inom den slutna psykiatrin. I Studio Ett samlar vi patienter, anhöriga, personal, och ansvariga för ett samtal om hur det kunnat bli så här. Bland andra hör ni Torsten Kindström, anhörig, Solveig Johansson med erfarenhet som patient och Kjell Asplund, generaldirektör på Socialstyrelsen.

17-17.45

Ny bombattack avvärjd i London
Snart två år efter den stora terrorattacken i London, som dödade 52 människor, ser den brittiska polisen ut att ha avvärjt en ny stor terrorattack. En massiv sprängladdning hittades i en bil i centrala London i natt och poliser fortsätter i dag att genomsöka området runt Piccadilly Circus. Elisabet Helander, frilansjournalist, berättar från London om befolkningens reaktioner.

Integrationsverket
I dag är det sista arbetsdagen på Integrationsverket som läggs ned efter att ha samlat kunskap om integration och diskriminering i närmare tio år. Vad har verket betytt, vad får nedläggningen för konsekvenser och vad kommer istället? Vi möter de anställda som tömmer kontoren i Norrköping. Reportage av Johanna Sjövall.
Diskussion med Christer Hallerby, statssekreterare på Integrations- och jämställdhetsdepartementet och Luciano Astudillo (s) riksdagsledamot.

Hongkongs återförening
På söndag firar Kina tioårsminnet av Hongkongs återförening med fastlandet efter mer än 150 år som brittisk koloni. Inför överlämnandet till Kina fanns en oro för att det skulle bli slutet för Hongkongs liberala marknadsekonomi, för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Men vad förändrades egentligen? Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg har träffat tre hongkongbor som berättar om vad som hänt sedan britterna gav sig av.

Fredagsgästen
Eva Swartz, vid för bokförlaget Natur och Kultur, är fredagsgäst i Studio Ett. Igår utsågs hon av kulturministern att leda den nya kulturpolitiska utredningen. Hur ser hon på uppdraget och vilka frågor inom kulturpolitiken brinner hon för? Och hur ska hon lyckas uppnå en bred politisk enighet utan att förslaget blir urvattnat?

Pruta
Tycker du att det är pinsamt att pruta? Eller kastar du dig gärna in i ett köpslående om minsta pryl du vill köpa? Enligt myten är svenskarna usla på att pruta, men en ny undersökning visar på motsatsen: sju av tio säger att de prutar med framgång. Och inte bara på utlandssemestern, utan också på hemmaplan.

Programledare:Li Hellström och Lars Mogensen.
Producenter: Carlos Garat och Karin Wickström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".