1 av 4
2 av 4
Tellus
3 av 4
Pia Diaz Bergner
4 av 4

Allt fler unga skadas på arbetet, manlig kroppsfixering

Måndag 2 juli

16.00-16.45

Mordrättegång i Istanbul
Imorse inleddes rättegången mot de misstänkta för mordet på den turkarmeniske journalisten Hrant Dink. Bland de 18 misstänkta som ställs inför rätta finns den 17-åriga nationalisten som erkänt att han sköt skotten som dödade Dink. På nätet cirkulerar videofilmer där 17-åringen poserar tillsammans med två poliser framför turkiska flaggan. Caroline Salzinger, SR:s korrespondent rapporterar.

Ungdomars arbetsskador
Unga i arbetslivet löper större risk än vuxna att skadas på jobbet och de flesta olyckorna sker på sommaren. Förra året skadades över 3500 ungdomar på arbetet. Några är skadade för livet. Om trenden håller i sig kommer ännu fler att skadas i år. Många av skadorna skulle kunna undvikas om inte arbetsgivaren slarvade med utbildningen och följde de regler som finns. Peter Lindström, skyddsombud Trä- och Skogsfacket, Maria Svanström, enhetschef Hemgården demensboende Umeå, Anna Lundberg, vårdbiträde, Patrick Söderquist, arbetsmiljöinspektör, Arbetsmiljöverket, Bengt Lindgren, vd SSC Trätrappor, Mona Sandström, affärsbiträde, Lars-Erik Stoltz affärsbiträde medverkar.

17.00-17.45


Attentatsförsöken i Storbritannien
Idag kom besked om att polisen har gripit ytterligare 2 personer - de greps utanför Glasgow, där en brinnande bil kördes in i flygplatsbyggnaden i lördags. Sammanlagt har därmed 7 personer gripits efter händelsen i Glasgow och de två misslyckade bilbombsattentaten i London i fredags. Mats Bergquist, före detta Londonambassadör och mycket kunnig på brittisk politik medverkar.

Manlig kroppsfixering
Vi ska ägna oss åt killars utseendefixering och kosttillskott som man tar för att bygga sin kropp. Försäljningen av sportkosttillskott som proteinpulver och energisnacks ökar dramatiskt. Juliana Alonso har träffat unga killar på ett gym.
Bo Berglund, chefsläkare Sveriges Olympiska kommitté deltar.

Tällberg forum
Går affärsmässighet att förena med hänsyn till miljön? Kan man förändra sättet att tänka kring en långsiktigt hållbar utveckling så att naturresurserna räcker längre? Det är frågor som har diskuterats på konferensen Tällberg forum som avslutades igår. Reportage av Margareta Svensson.

A-kassan
Avskaffa a-kassan och sjukförsäkringen och ersätt dem med en grundtrygghet som är lika stor för alla oavsett inkomst, det tycker Magnus Andersson, ordförande Centerns Ungdomsförbund. Hör honom i debatt med Frida Johansson Metso, ordförande Liberala Ungdomsförbundet.

Svartlut
I framtiden kommer vi kanske tanka bilen med svartlut, som är det som blir över när massafabrikerna gör sin pappersmassa, svartlut pekas ut som den kanske största svenska resursen för att göra framtidens fordonsbränsle. Optimisterna hoppas på att svartluten ska kunna ersätta uppåt hälften av all bensin och diesel. Sven Börjesson reportage.

Programledare: Cecilia Strömberg och Pia Diaz BergnerProducenter: Carlos Garat och Christer Johansson
carlos.garat@sr.se christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".