1 av 7
Lars Mogensen
2 av 7
3 av 7
David Gustafsson
4 av 7
Lewis 'Scooter' Libby.
5 av 7
Partiledare Göran Hägglund
6 av 7
Smögen på Västkusten
7 av 7
Zimbabwes President Robert Mugabe, andra från vänster

Sommarkommunerna, (kd) och Solakoop

Tisdag 3 juli

16.00-16.45

Lewis ”Scooter” Libby
Det har blåst upp till en ny politisk storm i USA efter att president Bush delvis benådat den förre höge regeringstjänstemannen Lewis Scooter Libby, vicepresident Cheneys förre stabschef. Libby var dömd till 2,5 års fängelse och miljonböter för att ha ljugit för bl a FBI och försvårat en viktig brottsutredning. Samtal med Sveriges Radios utsände Jesper Lindau.

Sommargästerna
De kommer till sina sommarhus på kusten under de bästa månaderna på året. De får tillgång till hemtjänst, välskötta badplatser och annan kommunal service. Men de betalar inte ett öre i skatt. Så på vilket sätt gör sommargästerna egentligen rätt för sig? Hör också bofasta som lever av turismen och som inte skulle vilja vara utan den stora befolkningsökningen under årets ljusa månader. Och sist men inte minst, är sommargästerna själva beredda att betala för servicen dom får? Samtal bl a: Jan-Erik Eriksson ordf. Bohusläns Skärgårdsråd, Ulf Björkman kommunchef Tanums kommun, Vanja Befrits sommarboende och Catarina Nilsen butiksinnehavare Smögenbryggan.

17-17.45

(kd)
Idag tar vi tag i den interna debatt som blossat upp inom kristdemokraterna efter partikongressen och den hårda diskussionen om abortfrågan. Nu hotar en skara kristdemokrater att bryta sig ur partiet för att slå vakt om abortmotståndet. Samtidigt föreslår Pernilla Gunther att vad hon kallar ”fundamentalisterna ska lyftas ut” ur partiet. Samtal med Pernilla Gunther kommunalpolitiker (kd) Trollhättan, Per Kronlid (kd) och Lennart Sjögren partisekreterare (kd).

Nypuritanismen i Danmark
Håller det frisinnade Danmark på att förvandlas till ett nypuritanskt och politiskt korrekt land? Ja det befarar den nybildade föreningen Sexualpolitiskt Forum, som går till strid för rätten att sälja sin kropp. Mycket tyder på att det är på prostitutionens arena som slaget om det danska frisinnet kommer att utkämpas. Reportage av Malin Bring.

Afrikanska unionens toppmöte
En gemensam regering för hela Afrika? Eller bara ett utökat samarbete mellan länderna? De frågorna har diskuterats på Afrikanska unionens toppmöte i Accra under de senaste dagarna. Reportage av Juliana Alonso.
 
Samtal med Staffan Tillander, Sveriges ambassadör till Afrikanska unionen, som följt mötet på plats i Accra.

Solakoop
Så ska det handla om alla dem som på grund av långdragen arbetslöshet, olika funktionshinder eller kanske missbruk ännu inte hittat sin plats på arbetsmarknaden. Men det finns metoder också för dem att hitta jobb och sysselsättning. Ett sätt är att de arbetslösa startar kooperativ och sociala företag, något som nu också lovordas från politiskt håll. Solakoop i Karlstad har sommarservering och bed and breakfast verksamhet. Reportage av Lars Ekelöf.

Programledare: Lars Mogensen och David Gustafsson
Producenter: Magnus Bellander och Madeleine Blidberg

magnus.bellander@sr.se madeleine.blidberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".