1 av 5
Pia Fridén
2 av 5
Lars Mogensen
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Kaos på förlossningsklinikerna, försvunna kinesiska barn

Onsdag 4 juli

16.00-16.45

Koranstudenter i Pakistan
Trots att hundratals koranstudenter gett upp och lämnat den Röda moskén i Islamabad, kan det finnas över tusen studenter kvar inne i byggnaden som är belägrad av pakistansk polis. Extremradikala koranstudenter har de senaste månaderna utfört räder mot butiker, bibliotek och påstådda bordeller, allt för att pressa Pakistans president Pervez Musharraf att införa islamiska lagar. Sten Widmalm, statsvetare Uppsala universitet är med.

Kris i förlossningsvården
 ”Föd ditt barn på annan ort”, ”Semesterproblem på BB”. Sommar efter sommar är det samma sak, när barnmorskorna tar semester blir det kaos på förlossningsklinikerna och de havande kvinnorna letar likt Maria och Josef efter en plats att föda. Varför är det så? Är det bristande planering från sjukhusledning och politiker eller saknas det pengar? Och vad innebär det för en höggravid att inte få plats på förlossningen? Anna Nordfjell, Svenska Barnmorskeförbundet, Lennart Nordström, verksamhetschef kvinnokliniken KS, Gudrun Abascal, barnmorska BB Stockholm medverkar bl a.

17.00-17.45

Uzbekisk exilpolitiker
Pulan Ahunov
 har bott i Sverige sedan 1996 men nu sitter han i någonting som liknar husarrest i Uzbekistan, fråntagen pass och dokument, hindrad att resa hem till familjen i Sverige och hindrad att röra sig eller verka i Uzbekistan. Studio Ett har pratat med honom och Torgny Hinnemo från UD medverkar.

Försvunna barn
Åter har kinesiska asylsökande barn försvunnit från boendet i Sigtuna. Hör Sofia Klemmings reportage och nu kräver Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna att regeringen ingriper. Det blir debatt med migrationsminister Tobias Billström.

Mobilstrålning
Hur påverkar den nya trådlösa tekniken vår hälsa? Det finns en hel del rapporter som visar på skadliga effekter, men lite forskning är gjord på långtidseffekten av att vi dagligen omger oss av mobiltelefoner, trådlösa nätverk och strålning från master. Vi har följt Katarina som blev sjuk efter stormen Gudrun i Småland när telefonerna inte fungerade och hon pratade mycket i mobil. Nu har hon flytt över 100 mil norrut. Reportage av Agneta Johansson och samtal med Ulrika Björkstén, journalist.

Programledare: Lars Mogensen och Pia FridénProducenter: Niklas Forsberg och Carlos Garat
niklas.forsberg@sr.se carlos.garat@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".