1 av 4
2 av 4
3 av 4
Agneta Furvik
4 av 4

Öresundsbron 7 år, a-kassa och brist på organ

Torsdag 5 juli

16.00-16.45

P-piller
På sex år har p-piller användandet minskat med 17 procent i Sverige. Samtidigt har antalet aborter ökat och nu vill Socialstyrelsen utreda varför allt färre använder p-piller. När p-pillret kom på 60-talet togs det emot som ett revolutionerande piller som gav kvinnan möjlighet att ha sex utan att vara rädd för att bli oönskat gravid. Men dagens generation unga kvinnor har inte samma positiva erfarenhet. Istället är många rädda för biverkningar som minskad sexlust och humörsvängningar. Samtal med RFSUs verksamhetschef Susanne Gullack Flyren.

Öresundsregionen
Hittills har trettio miljoner bilar kört över bron och tågen liknar i rusningstrafik Tokyos tunnelbana. Men trots att allt fler danskar och svenskar arbetar och bor i varandras länder väntar många otåligt på politiska beslut som kan sätta rejäl fart på regionbygget. Om vad Öresund är och skulle kunna vara för mer än bara Skåne. Henrik Andersson, avdelningschef för information och analys på Sydsvenska Industri och Handelskammaren, Britt Andresen, analyschef på Öresundsbron, Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkrings- och Öresundsminister, Anders Linde-Laursen, etnolog vid Lunds universitet och Karen Söderberg, journalist och tidigare Köpenhamnskorrespondent för Sydsvenskan.

17-17.45

Flykten från a-kassan
Över 250 000 personer har lämnat a-kassorna sedan i höstas. Många av de som går ur a-kassan gör så genom att straffa ut sig, alltså inte betala in avgiften på tre månader. Tre månader som a-kassorna fortfarande måste punga ut till staten. Och nu ligger många a-kassor efter med betalningarna, 240 miljoner är de skyldiga sammanlagt. Från arbetsmarknadsutskottet har vi med oss den moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé, i ett samtal med LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Thailand
I Thailand ska regeringen imorgon lägga fram ett lagförslag som förbjuder diskriminering av homosexuella och transsexuella. Diskrimineringslagen ingår som en del av den nya konstitutionen som thailändarna ska folkomrösta om i augusti. I Thailand är det en vanlig syn med transsexuella män som vill bli kvinnor. Men homo- och transsexuella i Thailand är diskrimierade både på arbetsmarkanden och i vardagslivet, enligt gayrörelsen i landet, som menar att många transsexuella tvingas in i prostitution för att överleva. Reportage av Lena Bejerot.

Brist på organ
Just nu står över 500 personer i kö för att få ett nytt organ. Den senaste tiden har det inom vården diskuterats i vad mån man kan använda respirator när patienten är i ett hopplöst läge för att hålla organen funktionsdugliga och tillgängliga för transplantation. Samtal med Daniel Brattgård präst på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ordförande i Donationsrådets etiska kommitté och Kjell Asplund generaldirektör på Socialstyrelsen.

Vardag i Bagdad
Sedan en tid har vi haft kontakt med Adel som studerar på högskola i Bagdad. Han lever tillsammans med sina föräldrar och tre yngre bröder i den irakiska huvudstaden. Nu planerar familjen att lämna landet för att få några veckors lugn och ro i grannlandet Syrien. Anton Karis ringde upp och frågade hur familjen ska ta sig ut ur Irak.

Tjetjenien
Efter det långa kriget och försöken att frigöra sig från Ryssland är det nu formellt sett fred. Huvudstaden Groznyj beskrivs som att ha gått från spökstad till en stad där människor är ute på gatorna igen. Och den nye presidenten Ramzan Kadyrov har skapat ett styre som visserligen är auktoritärt men som ändå beskrivs som att det ger människor mer säkerhet. Elin Jönsson medverkar.

Programledare: Cecilia Strömberg och Agneta Furvik
Producenter: Magnus Bellander och Erik Rosendahl

magnus.bellander@sr.se  erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".