Irakflyktingar avvisas, i terrorns spår och fredagskrönika

Fredag 6 juli

16-16.45

Irakflyktingar avvisas
Irakiska flyktingar kan avvisas till Bagdad om de inte kan visa att de förföljs personligen. Det beslutade Migrationsverket i ett vägledande beslut på torsdagen. Det efter att Migrationsöverdomstolen i två domar uttalat att det inte råder en väpnad konflikt och att irakiers skyddsbehov ska bedömas individuellt. Medverkar gör Dan Eliasson, Migrationsverkets generaldirektör samt juristen Madelaine Seidlitz från Amnesty.

Terrorism och rädsla
Studio Etts tema på fredag handlar om terrorismen, rädslan och vår vardag. Efter attentatsförsöken i London och Glasgow där läkare var inblandade, skärper brittiska myndigheter kontrollen av invandrare som tar sjukvårdsjobb. Terrorismens idé är att sprida rädsla och rädslan förändrar samhället. Hur påverkas vi av terrorn och hur undviker vi att smittas av paranoians bacill? Samtal med bl a Wilhelm Agrell fredsforskare, Carl Rudbeck debattör och Inger René, riksdagsledamot (m)

17-17.45

Anorexiaidealet hyllas
Ska en klubb som i en text hyllar ett anorektiskt ideal få spela på Kulturhuset i Stockholm? Klubben som heter Nacht skriver om sig själv i Kulturhusets broschyr att ”Nacht brassar på med epilepsi, anorexi och vattenpistoler fyllda med vodka”. Samtal med Suzana Imam föreningen Anorexi och bulemikontakt, Kornél Kovác klubben Nacht och Oskar Ekström kulturhuset.

Nicolas Sarkozy
Exakt två månader har gått i dag sedan högerpolitikern Nicolas Sarkozy vann presidentvalet i Frankrike. Det har varit en intensiv tid för mannen som i hela sitt vuxna liv drömt om att få leda sitt land. Sveriges Radios korrespondent Alice Petrén rekapitulerar något av vad den energiske presidenten hunnit med under sin första tid vid makten.

Barbro Bursell
Veckans fredagsgäst är; Barbro Bursell, chef för Livrustkammaren i Stockholm och överintendent för Skoklosters slott och Hallwylska museet.

Fredagskrönika
På söndag börjar politikerveckan i Almedalen. Vår krönikör Björn Elmbrant berättar vad som står högst på aktörernas agendor.


Bushs Irakpolitik
Den senaste tiden har tre republikanska senatorer vänt sig mot Bushs Irakpolitik. Det är bara ett i raden av många bakslag. Försöket att driva igenom en ny invandringspolitik misslyckades för en dryg månad sedan och presidentens stöd minskar. Är han en ”lame duck” en politiker utan inflytande? Samtal med Erik Åsard statsvetare Uppsala universitet.

07-07-07
Imorgon är ett magiskt datum för en hel del. Och det har bland annat lett till en anstormning till kyrkor och rådhus runt om i landet. För många vill gifta sig en sådan speciell dag. Vi gick till rådhuset i Helsingborg och träffade ett blivande brudpar. Reportage av Håkan Svensson.

Programledare: Cecilia Strömberg och Lars Mogensen
Producenter: Niklas Forsberg och Carlos Garat

niklas.forsberg@sr.se   carlos.garat@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista