1 av 6
Björn Elmbrandt
2 av 6
Claes Borgström.
3 av 6
Lars Mogensen
4 av 6
5 av 6
David Beckham
6 av 6

Gud och jämställdheten, tvångsgifte för unga män

Måndag 9 juli

16.00-16.45

Israel och Arabförbundet
För första gången i historien kommer den här veckan representanter för Arabförbundets 22 medlemmar att resa till Israel för samtal. Hamas maktövertagande i Gaza tycks tvinga de forna fienderna, Arabförbundet och Israel, att börja samarbeta på ett nytt sätt. 
SR:s utsände Jan Andersson befinner sig i Jerusalem.


Gud och jämställdheten
Bara män kan få toppjobben i Guds hus. Kvinnor diskrimineras inom de religiösa samfunden, det anser Claes Borgström, avgående Jämo, som i sitt testamente till sin efterträdare lämnar en förhoppning om att de religiösa samfunden granskas. Men vad väger tyngst, svensk lag eller Guds ord? Om jämställdheten med gud som arbetsgivare.
Vi hör: Werner Jearnround, katolik och professor i systematisk teologi, Christer Hedin, religionsvetare, Claes Borgström, Jämo, Jesper Lindau, SR:s utsände i Washington, Rima Mouneimne, ordförande i islamiska kvinnoföreningen, Pernilla Svanbäck, pingstvän, Per-Ivan Palm, EFS- pastor(Evangeliska Fosterlandstiftelsen) i Wasakyrkan i Umeå och Kristoffer Hedman, distriktsordförande, EFS Västerbotten.

17.00-17.45

Unga män blir bortgifta
När det gäller tvångsäktenskap har det hittills mest talats om kvinnor som offer, tjejer som under hot tvingas gifta sig med en man som familjen utsett. Men, visar det sig, även unga män i Sverige blir offer i en hederskultur där deras familjer tvingar dem till giftermål.
Intervju med ung kvinna, vars pojkvän blev bortgift, av Sofia Klemming. Samtal med Nyamko Sabuni, integrationsminister och Ahre Hamednaca från organisationen Sharaf Hjältar vid Fryshuset i Stockholm.

Beckham till USA
En av världens mest välkända personer överhuvudtaget och den absolut mest kände fotbollsspelaren, engelsmannen David Beckham, flyttar på fredag till USA för att spela i den amerikanska proffsligan i fotboll. För ett kontrakt värt över en miljard svenska kronor med fotbollslaget Galaxy i Los Angeles är hans huvuduppdrag att göra så att världens populäraste sport fortsätter att växa i USA.
Reportage av Daniel Alling.

Bensinskatten
Regeringen tänker höja bensinskatten. Det berättade miljöminister Andreas Carlgren, när han som förste man talade i Almedalen. Höjningen av bensinskatten ska bli ett av inslagen när regeringen nästa år presenterar en stor klimatproposition. Men förslaget är inte populärt bland alla allianskamrater. Kristdemokraterna gick till val med kravet på sänkt bensinskatt och på sitt riksting nyligen beslutade man att stå fast vid det kravet.
Direkt från Almedalen medverkar Sven-Gunnar Persson, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet (kd) och Sven Bergström, ledamot trafikutskottet (c).

Björn Elmbrant flanerar i Almedalen
Ja, frågan om bensinskatten debatteras för fullt i Almedalen där den politiska sommarcirkusen är i full gång.
Vår krönikör Björn Elmbrant har flanerat omkring och lämnar rapport.

Lessebo
Hur långt kan små kommuner gå för att gynna det lokala näringslivet? I Lessebo i Småland sa länsrätten nyligen nej till att kommunen satsar 23 miljoner för att bygga bland annat hotell och saluhall tillsammans med New Wave group som äger Orrefors KostaBoda koncernen. Men innan domen hann vinna laga kraft såg kommunen till att pengarna betalades ut. Reportage av Lena Pettersson.

 

Programledare: Lars Mogensen och Christer Johansson

Producenter: Magnus Bellander och Marie-Caroline Biver
magnus.bellander@sr.se
marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".