Vett och etikett på havet, Röda moskén i Islamabad

Tisdag 10 juni

16.00-16.45

Röda moskén i Islamabad
I Pakistans huvudstad Islamabad har nu förutom ett sextiotal personer även den radikale islamistiske ledaren Abdul Rashid Ghazi dödats i sammandrabbningarna efter att den Röda moskén tidigare i morse stormades. Lena Bejerot, SR:s utsända och Nils Horner, SR:s ordinarie korrespondent just nu i Sverige deltar.

Båtvett
De blir allt större, starkare och snabbare. Det handlar om motorbåtarna i våra sjöar och skärgårdar. Men kan alla som kör båt hantera det? Är det dags att införa ett körkort på sjön nu? Och vilka regler är det egentligen som gäller för vattenskotrarna? Vi sänder från Kustbevakningen vid Käringberget i Göteborg. Jonas Andersson, Kustbevakningen Göteborg, Lars Högdahl, utredare Näringsdepartementet, Morgan Hallén, advokat, Håkan Borgström, ordförande Orust Jetskiklubb medverkar bl a.

17.00-17.45

Asfaltkartellen
Idag kom domen i det uppmärksammade asfaltkartell-målet i Stockholms tingsrätt. Flera stora byggbolag döms att betala mångmiljonbelopp för att ha delat upp marknaden mellan sig. Tingsrätten skriver i domen att det är bevisat att företagen fördelat asfaltentreprenader mellan sig i flera delar av södra Sverige under flera år. Domen innebär att Stockholms tingsrätt lägger beloppen betydligt lägre än Konkurrensverket krävt i flera fall. Gösta Gustavsson, kommunalråd (m) Linköping och Claes Norgren, GD Konkurrensverket är bl a med.

HBT i hederskultur
I debatten om hedersrelaterat våld får man ofta uppfattningen att det bara är flickor som är offren. I gårdagens Studio ett tog vi upp det faktum att pojkar också drabbas på olika sätt av hedersvåld och tvångsgifte. Men det förutsätts alltid att dessa flickor och pojkar är heterosexuella. Homo- och bisexuella ungdomar som drabbas av hedersrelaterat våld får sällan den hjälp de behöver varken i skolan, hos socialen eller polisen. Reportage av Sofia Klemming och ett efterföljande samtal med Baltazar Riesbeck, kurator RFSL.

Hemlösa USA elever
En skolelev som inte har tillgång till dator, inte ens ett skrivbord och en lampa att göra läxorna vid, som tvingas byta skola minst ett par gånger varje skolår och stängs av från lektionerna för att han eller hon inte har rätt kläder på sig, som ofta är undernärd och i dålig hälsa. Det är vardagen för många av dom 13 521 hemlösa elever som går i Los Angeles skolor. Reportage av Claes Andraesson.

Allsång i New York
Allsång på Skansen har blivit lika svenskt som sill och potatis eller IKEA. Men vad tycker utlänningar om svenskarnas kärlek till att gunga i armkrok och sjunga allsång tillsammans? Katarina Andersson i New York radade upp några internationella kompisar framför datorn hemma och klickade fram Allsång på Skansen.

Björn Elmbrant flanerar i Almedalen
Vår krönikör Björn Elmbrant har flanerat omkring och lämnar en rapport.

Programledare: Helena Groll och David
GustafssonProducenter: Niklas Forsberg och Madeleine Blidberg
niklas.forsberg@sr.se madeleine.blidberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista