Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Politikerveckan i Visby, IAEA inspektion och turkiska parlamentsvalet

Publicerat onsdag 11 juli 2007 kl 09.00
1 av 7
2 av 7
Lars Mogensen
3 av 7
4 av 7
Jan Björklund.
5 av 7
Björn Elmbrant
6 av 7
Grop för destruering av odetonerade klusterbomber
7 av 7
Irans President Mahmoud Ahmadinejad

Onsdag 11 juli

16.00-16.45


Privata arméer i Ryssland
I Ryssland får de stora statliga olje- och gasbolagen allt större makt i det ryska samhället. Ett förslag om ändrade vapenlagar som det ryska paralmentet, duman godkänt ger Gazprom och Transneft möjlighet att ha egna beväpnade grupper. Något som har väckt starka reaktioner från en del, som befarar att det i förlängningen kan leda till framväxten av privata arméer i Ryssland. Samtal med Carolina Vendil Pallin, forskare på FOI.

Den borgerliga alliansen
För ett år sedan var staden fylld av orangeklädda aktivister från de borgerliga allianspartierna. Den starka medvinden blåste alliansen ända in i regeringskansliet. Ett år senare har de borgerliga partierna mer än tio procentenheter mindre än oppositionen i opinionsmätningarna. Vi diskuterar det aktuella politiska läget, möt också folkpartiets blivande partiledare Jan Björklund. Medverkar i samtal gör även: Peter Wolodarski ledarskribent DN, Heidi Avellan politisk chefredaktör Sydsvenskan.

17-17.45

IAEA
Idag kommer FN:s atomenergiorgan IAEA till Teheran för att diskutera Irans kritiserade kärnenergisatsning och anrikning av uran. Irans president Ahmadinejad säger att plutoniumframställningen fortstätter och att Iran tänker inte vika sig för världsamfundet. Vi samtalar med Jörgen Persson, utrikesdepartementet och Jesper Lindau, Sveriges Radios utsände i Washington. Är det någon skillnad på världsamfundets sätt att hantera Iran jämfört med Nordkorea? Vilka reaktioner väcker Irans uttalande i USA?

Turkiska parlamentsvalet
Imorgon drar den officiella valrörelsen igång inför det turkiska parlamentsvalet den tjugoandra juli. Men kandidaterna har drivit sina kampanjer i flera veckor redan, och mest syns de som ställer upp för de två största partierna, det konservativa regeringspartiet AKP och oppositionspartiet, det nationalistiska, vänsterinriktade CHP. Men en oberoende kandidat som har fått mycket uppmärksamhet är Ayse Tukrukcu en före detta prostituerad som nu vill ta plats i parlamentet. Reportage av Caroline Salzinger.

Klusterbomber
I morgon är det precis ett år sedan kriget mellan libanesiska Hizbollah och Israel inleddes. Ett tusental människor dödades, dom flesta civila libaneser, och ännu ett år efter kriget dödas och skadas civila av klusterbomber som ligger kvar i markerna. Nästan 900 000 klusterbomber beräknas ligga på åkrar, i trädgårdar, olilvundar och liknande. Samtal med Mikael Odenberg, (m) försvarsminister och Lars Ohly, vänsterpartiets partiledare.

Björn Elmbrant flanerar i Almedalen
Den här veckan koncentreras det politiska livet till Almedalen. Där finns också Studio Etts politiske reporter Björn Elmbrant som flanerande iaktar och analyserar.

Nöjd med jobbet
Idag kom antagningsbeskeden till högskolan och precis som tidigare år är det utbildningarna till läkare, tandläkare, arkitekt och psykolog som är de mest populära. Men frågan är om det är så kul att arbeta inom de här yrkena. Samtal med Jan Eklöf, kanslichef på SKI, Svenskt Kvalitetsindex, De gör varje år en undersökning av svenskarnas arbetssituation, baserad på 5000 intervjuer.

Programledare: Lars Mogensen och Pontus Mattsson.
Producenter. Magnus Bellander och Carlos Garat

magnus.bellander@sr.se  carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".