1 av 6
2 av 6
Helena Groll
3 av 6
4 av 6
Agneta Furvik
5 av 6
Adel
6 av 6
Björn Elmbrant

Lokala och globala skurar, avvisningar till Afghanistan

Torsdag 12 juli

16.00-16.45

Diplomatisk kris
Storbritannien står på randen till en diplomatisk kris med Ryssland. Anledningen är Rysslands vägran att lämna ut den tidigare KGB-agenten Andrej Lugovoj. Michael Töpfer, SR:s utsände och Fjodor Lukianov, journalist medverkar.

Extremt väder
Källare svämmas över, vägar rasar och reningsverk går i baklås. Extremt väder är inte längre enstaka händelser, utan återkommande fenomen också i Sverige. Arbetet med att långsiktigt bromsa klimatförändringarna pågår för fullt, men hur måste samhället anpassa sig till det vildsinta vädret här och nu? Vi sänder direkt från en av Sveriges översvämmade villor, och pratar om ”klimatanpassning”, d.v.s. om vad samhället kan och måste göra för att begränsa framtida katastrofer. Medverkande: villaägarna Johan Threms och Helen Wickström, SMHI:s klimatexpert Gun Persson, Klimat- och sårbarhetsutredningens ordförande Bengt Holgersson, skaderegleraren Jonas Månsson och miljövetaren Christina Hansson, FN.

17.00-17.45

Avvisad till Afghanistan
550 afghaner vars tillfälliga uppehållstillstånd gått ut erbjuds 20 000 kronor för att frivilligt återvända till Afghanistan. Sverige har fått en ny policy kring avvisningar som bygger på frivillighet och ekonomisk belöning. Men frågan är hur frivilligt återvändandet är. Studio Ett har träffat två afghaner som menar att Sverige hycklar. Reportage av Johanna Sjövall.
Samtal med Tobias Billström, migrationsminister (m) och förre talmannen Thage G Peterson.

Adel i Syrien
Det instabila läget i den irakiska huvudstaden fortsätter. Många väljer att lämna landet för gott, eller för ett tag åtminstone. För att få lite ro. Vi fortsätter hålla kontakten med bloggaren Chikitita och studenten Adel i Bagdad. Förra veckan hörde vi hur Adel och hans familj precis packat för att resa till Syrien. En lång och osäker resa genom västra Irak. Hur gick resan? Anton Karis ringde upp Adel i Syrien.

Gränsbyar i Libanon
Idag är det årsdagen för förra sommarens krig mellan Hizbollah i Libanon och Israel. Efter att två israeliska gräns-soldater tillfångatagits av Hizbollah, svarade Israel med att angripa olika mål inne i Libanon. En av de libanesiska byar som angreps var Khiam, två kilometer från gränsen. Jan Andersson rapporterar.
Katja Magnusson, SR:s utsända är också med.

Björn Elmbrant flanerar i Almedalen
Studio Etts reporter Björn Elmbrant funderar över regeringens framtid.

Victoriafonden
Många har säkert hört eller sett appellen för Kronprinsessan Victorias fond som sänds nu i Sveriges Radio och Sveriges Television. Fonden samlar in pengar genom Radiohjälpen sedan 1997 och pengarna går till fritid och rekreation för barn och ungdomar i Sverige som har något funktionshinder eller en kronisk sjukdom. Förnedrande, tycker Sahar Mosleh från Unga Rörelsehindrade. De har startat en egen fond kallad ”stackars Victoria-fonden”. Hon diskuterar tillsammans med Agnetha Mbuyamba, från Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, som tycker välgörenhet är bättre än inga pengar alls.

Programledare: Helena Groll och Agneta FurvikProducenter: Niklas Forsberg och Erik Rosendahl
niklas.forsberg@sr.se erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".