Urangruvor, Kommunslogans

Måndag 16 juli

16.00-16.45

Nordkorea
Nordkorea har stängt den omstridda kärnreaktorn i Yongbyon. Detta första steg i att skrota Nordkoreas kärnvapenprogram, sker enligt en överenskommelse där sex länder är inblandade, bland andra USA.
Enligt rapporterna från Nordkorea ska reaktorkomplexet aldrig ha använts för att producera energi utan ska ha varit till för att tillverka vapenplutonium. Bertil Lintner, journalist medverkar.

Urangruvor
Gruvbolagens intresse för att leta efter uran i norra Sverige ökar. Svenska staten har aldrig beviljat så många undersökningstillstånd som nu. Priset på uran har mångdubblats under de senaste åren och det finns stora pengar att tjäna. Men alla är inte positiva till den radioaktiva metallen. Vilka risker innebär uranbrytning, för miljön och för de närboende? Och har en glesbyggd råd att säga nej till en ekonomisk utveckling? Jan-Olav Hedström bergmästare, Jonas Sjöstedt EU-parlamentariker, Gustaf Åkerblom utanexpert SSI, Vivéka Lundin orolig medborgare, Göran Ågren forskare FOI, Bert Rune Dalberg (s) kommunalråd Åsele, Gunnar Åström (m) och Eva Flyborg (fp) är några av våra medverkande.

17.00-17.45

Irak
Idag skedde ett nytt sprängattentat i Kirkuk i norra Irak med många döda som följd. Vad ligger bakom dåden? Samtal med SR:s korrespondent Caroline Salzinger och Niclas Trouvé, Sveriges ambassadör i Irak.


Kenya
Kibera är ett enormt område mitt i dom centrala delarna av Nairobi som beskrivs som Afrikas största slum. Här bor drygt 1 miljon människor i ren misär bara ett stenkast från shoppinggator och köpcentran. Hör Richard Myrenbergs reportage därifrån. I studion gästas vi av Karin Fries, analytiker på HQ fonder.

Kommunslogans
-I love Hjo, -Trosa, världens ände, det är några exempel på fyndiga slogans. Men hur lyckade är kommunernas slogans? Thomas Lohmander, utbildningsansvarig på Redaktionen.se gästar oss i studion.

Hammarkulleroman
Nu kan dom som bor i Mellanöstern läsa hur livet kan te sig i Hammarkullen. Boken som bara finns på arabiska är skriven av den irakiske exilförfattaren Mahmoud Al Bayaty som sedan några år tillbaka är bosatt i Hammarkullen. Vår reporter Marianne Gråhn har träffat Mahmoud.

Polen-USA
Idag möts president Bush och polens president Kaczynski. Hur står det till med den polskamerikanska kärleken? Är Polen världens mest proamerikanska land? Vår korrespondent Kjell Albin Abrahamsson är med oss i studion.

Programledare: Cecilia Strömberg och Christer Johansson
Producenter: Niklas Forsberg och Marie-Caroline Biver
niklas.forsberg@sr.se
marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista