1 av 9
Helena Groll
2 av 9
3 av 9
4 av 9
Protester i Turkiet
5 av 9
6 av 9
7 av 9
Stor tillgång på svamp
8 av 9
Somaliske presidenten Abdulahi Yusuf under öppnandet av fredskonferensen i Mogadishu i söndags
9 av 9

HIV-smittan ökar igen, Turkiet och svampar

Onsdag den 18 juli

16.00-16.45

Fredskongressen i Somalia
Vi ska tala om kaoset och våldets Somalia och den planerade fredskongressen där. I söndags drog den igång, men avbröts efter bara några timmar eftersom många av delegaterna inte var på plats. Imorgon är det dags för ett nytt försök.
Medverkar gör Ibrahim Buraale, fd ordförande i Somaliska Riksförbundet och Jens Odlander, svensk ambassdör och Sveriges representant i den internationella kontaktgrupen som verkar för fred och försoning i Somalia.

 

Ökning av HIV
HIV-smittan ökar igen - framför allt bland män som har sex med män och bland sprutnarkomaner men också bland heterosexuella. Varför? Har rädslan för aids försvunnit? Har engagemanget slocknat? Hur ska man stoppa smittan?
Vi sänder direkt från Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm. Medverkar gör: Bo Hejdeman, läkare på Venhälsan, Viveca Urwitz, chef för Enheten för HIV-prevention, Socialstyrelsen, Hans Nilsson från PositHIVa gruppen, Sören Juvas, förbundsordförande, RFSL, Birgitta Rydberg, vice ordförande Hälso- och Sjukvårdsnämnden, Stockholms Läns Landsting och Morgan Johansson, fd socialminister (s). 

17.00-17.45

Det svenska försvaret
Debatt om det svenska försvaret; ” Vi lever sannerligen i ett dårarnas paradis ” skriver överste Bo Pellnäs i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag, apropå signalerna från regeringen i förra veckan om att försvarsbudgeten lätt kan reduceras med 10 procent.
Vi hör Bo Pellnäs, överste och säkerhetspolitisk kommentator och Allan Widman, riksdagsman (fp).

Inför det turkiska valet
På söndag hålls parlamentsval i Turkiet, ett val som har beskrivits som en kamp om landets identitet. Det styrande, konservativa AKP, med rötter i politisk islam, tvingades utlysa valet i förtid sedan oppositionen lyckats mobilisera miljontals människor i protestmarscher.
Reportage av Caroline Salzinger, SR:s korrespondent.

Miljömärkning
Regeringen vill utvidga floran av miljömärken genom att införa en klimatmärkning - för produkter som har liten påverkan på klimatet och alltså anses vara bra för klimatet. Men konsumtionsforskaren Tommy Gärling menar att om man på allvar vill uppnå miljömålen så är det mer effektivt att märka de dåliga produkterna - de som är direkt dåliga för klimatet och miljön. Reportage av Linda AP Larsson.
Efterföljande samtal med Eva Eiderström, Naturskyddsföreningen och Lennart Rohdin, Integrations- och jämställdhetsdepartementet.

Löneskillnader och EU
Kvinnor räknas  fortfarande inte som fullvärdiga medlemmar på arbetsmarknaden. Åtminstone inte om man ska gå efter lönekuvertet där kvinnor i EU i genomsnitt får 15 procent mindre än män.
Reportage av Camilla Wahlman.

Svampsommar
Denna regniga sommar har semestrande svenskar fått trösta sig med att plocka svamp i skogen istället för att ligga på stranden. Men inga kantareller i Sverige kan mäta sig med den jättesopp som hittades i Mexiko förra veckan, 70 centimeter hög och 20 kg vägde den. 
Till studion kommer Sveriges ”Svamp-Jesus”, Pelle Holmberg, för att berätta hur stora svampar egentligen kan bli.

 

Programledare: Helena Groll och Cecilia Strömberg

Producenter: Niklas Forsberg och Carlos Garat
niklas.forsberg@sr.se  carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".