1 av 4
Foto: Beatrice Lundborg/Pressens bild
2 av 4
3 av 4
En man undersöker bilvraket efter bombattentatet.
4 av 4
Chikititas klätterträd i Bagdad

Sjuka djur, ficktjuvar och Afghanistan

Torsdag 19 juli

PakistanI dag har över 30 människor dödats vid två självmordsbombningar, och det finns en växande känsla av kaos i Pakistan - ett kärnvapenbeväpnat land med 160 miljoner invånare. Vi träffar Ann Wilkens, som har varit Sveriges ambassadör i Pakistan i 4 år. Hon har just kommit hem efter att ha avslutat sin tjänstgöring i Islamabad.

16.00 - 16.45

Sjuka djur
Hur är det egentligen med hälsan i landets djurbesättningar? Är djuren sjukare nu än förr? Den senaste tiden har det fruktade PRRS-viruset skakat om svenska grisbönder. Och även om viruset är ofarligt för människor har det allvarliga konsekvenser för de som drabbas. Just nu stängs gårdar av och grisar masslaktas i kampen mot smittan. Är de glada och friska djuren ett minne blott - och är det dags att fundera över grisens väg från stia till spis? Studio Etts tema om djursjukdomar, om hur PRRS viruset kom hit och hur det ska försvinna. Medverkar gör bland andra Per Wallgren, Sveriges Vetrinärmedicinska anstalt, Mats Törnquist, Svenska djurhälsovården, Håkan Henriksson, insatschef från jordbruksverket, Ulrika Carlsson, grisbonde och representant för Skånes och Blekinges grisproducenter och Rolf Axel Nordström, ekologisk bonde med frigående grisar utanför Malmö samt Anders Olsson, djuromsorgsansvarig på LRF Skåne.

17.00 - 17.45

Afghanistan
Hör en debatt om den svenska insatsen i Afghanistan. Riksdagen har sagt ja till att skicka fler soldater. Reportage av Johan Lindahl. Medverkande Anders Fänge, Svenska Afghanistankommittén, Pierre Schori, diplomat och Mikael Odenberg, försvarsminister.

Vestibulit
P-piller kan vara en av många orsaker till vestibulit eller samlagssmärtor. Läkare har tidigare tidigare misstänkt att p-piller kan förvärra besvären för tjejer med vestibulit, och nu har den första stora svenska studien på sambandet mellan p-piller och vestibulit genomförts på Danderyds sjukhus. Reporter Jenny Hallberg, programmet Rond i P3.

Ficktjuvar
Sommaren är här och med den ficktjuvarna som härjar i storstäderna. Reportage av Katti Björklund och samtal i studion med Holger Westerlund, trollkarl, Margareta Lundgren, drabbad och Peter Enell, polis.

Chikitita i BagdadVi fortsätter att pejla vardagen i Bagdad här i Studio Ett på torsdagarna. Livet pågår runtomkring det våld vi hör om på nyheterna. I går dödades fyra amerikanska soldater och deras irakiske tolk av en vägbomb i Bagdad. När vi för två veckor sedan talade med Chikitita, den unga bloggaren från Bagdad, berättade hon att hennes mamma hade varit ute på stan för första gången på ett år. Och när Anton Karis ringde upp den här gången hade de varit ute igen.

Programledare: Cecilia Strömberg och Anna Hanspers
Producenter: Nils Horner och Erik Rosendahl

nils.horner@sr.se   erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".