1 av 6
Helena Groll
2 av 6
3 av 6
Republikanska Folkpartiets valmöte i Sakarya, västra Turkiet.
4 av 6
Jonita Siivonen
5 av 6
Omslaget till den amerikanska utgåvan.
6 av 6
Privatjet

Turkiet går till val, Kosovos framtid och Harry Potter

Fredag 20 juli

16:00-16:45

Sverigedemokratena
I Norrköping har Sverigedemokraterna två mandat, varav det ena är obesatt. Norrköpings kommun har nu beslutat att inte betala ut partistöd för det som är obesatt. Det här beslutet överklagar nu Sverigedemokraterna till länsrätten.
Vi hör Lars Stiernkvist, kommunalråd i Norrköping och Björn Söder, partisekreterare Sverigedemokraterna.

 

Turkiska valet
”Regeringen vill införa sharia-lagar”, anklagar oppositionen. ”Oppositionen är beredd att stödja en statskupp”, svarar regeringen. Det har varit hårda tongångar inför parlamentsvalet på söndag, och valet har kallats ett ödesval. Ytterst handlar det om kampen mellan religion och politik. Ska Turkiet även i fortsättningen vara den sekulära republik som Kemal Atatürk grundade på 1920-talet? Eller kommer Islam att få en starkare ställning i politiken?
I Studio Etts Tema medverkar Sveriges Generalkonsul i Istanbul Ingmar Carlsson, fd ledarskribenten Magnus Caravelli, Caroline Salzinger, SR:s korrespondent, samhällsdebattören Dilsa Demirbag-Sten och valobservatören Claes Nordmark, från staden Diyarbakir.

17:00-17:45

Kosovos framtid
Kosovo tänker utropa sig som självständig nation den 28 november. Det sa Kosovos premiärminister Agim Ceku idag. Kosovo har tröttnat på FN:s senfärdighet i frågan om framtiden för provinsen, om styrs av FN, men formellt tillhör Serbien. Häromdan hotade Ryssland att använda sitt veto i FN och nu agerar alltså Kosovo på egen hand i en fråga som av många beskrivs som närmast explosiv.
Bakgrundsreportage av Johan Lindahl. Efterföljande samtal i studion med Bo Huldt från Försvarshögskolan och Lars Wahlund, UD.

Privatjet
Just nu är efterrågan på privata jetflygplan stor. Allt fler företag hyr ett eget plan när de ska någonstans. Efterfrågan märks tydligt hos flygföretagen som nyanställer och dubblar omsättningen. Hittills i år har 9 nya flygplan med jetmotorer noterats i det svenska luftfartsregistret. Det är lika många som under hela 2005. Men den stora efterfrågan på jetflygplan, kan vara ett tecken på att glödhet ekonomi nått toppen. Reportage av Marie-Caroline Biver.

Fredagsgäst
Vår fredagsgäst idag är Jonita Siivonen, som har doktorerat på personporträtt i tidningarna och skillnaden i hur man porträtterar män och kvinnor. Jonita Siivonen är knuten till Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Hjälp av KFUM
Att ordna boende och studier, men kanske framför allt att ha ett fungerande socialt nätverk, är ingen självklarhet när man är 17, 18 år gammal och nyss kommit som flykting till Sverige.
I Umeå bygger KFUM just nu upp de nätverk som ensamkommande flyktingbarn behöver efter det att de fått uppehållstillstånd och vet att de får bo i Sverige, men också måste lämna sitt asylboende.

Harry Potter-feber
Ingen har väl missat att den senaste Harry Potter-boken, ”Harry Potter and The Deathly Hallows”, släpps i natt. Redan nu ringlar köerna långa utanför bokhandlarna. Vår reporter Juliana Alonso är på plats vid Science Fiction-bokhandeln i Gamla Stan.

Kurderna i turkiska valet
Vi återvänder till valet i Turkiet på söndag, ett val som har beskrivits som en uppgörelse om Turkiets identitet. Det två största partierna må vara oense om mycket, men en sak är de överens om, att försvåra för kurderna att ta sig in i parlamentet.

Programledare: Cecilia Strömberg och Helena Groll

Producenter: Niklas Forsberg och Carlos Garat
niklas.forsberg@sr.se carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".