Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Vardagsbrott ökar, Zimbabwe, YouTube, microkrediter i Kambodja, Aids och Hiv

1 av 6
Helena Groll
2 av 6
3 av 6
Barack Obama
4 av 6
Hillary Clinton
5 av 6
Lägenhetsinbrotten ökar.
6 av 6

Måndag 23 juli

16.00-16.45

Aids och Hiv
Vi ska till Sydney i Australien och den största aidskonferensen någonsin. Igår samlades över 5000 delegater där för att diskutera de allra senaste forskningsrönen. Samtal med Lars Olof Kallings, FN:s särskilda sändebud för Aids och Hiv, samt en av grundarna till International Aids Society.

Sommartider är brottstider
Misshandel, bostadsinbrott, stölder och skadegörelse. Sommartider är brottstider och det är framförallt vardagsbrotten som ökar. Hur prioriterad är en stulen cyckel hos polisen, lägger de ner tillräckligt med resurser för att lösa villainbrotten? Är det allmänheten själva som ska skydda sig från att utsättas för brott? Mats Bruhn, ordningspolis, Åke Hjärpensköld, ordf Nattugglan, Tony Boman, Brå, Skellefteå, Stefan Markström, lilleputtlandet, Robert Andersson, lektor i kriminologi och Kenneth Holm, polisöverintendent Rikspolisstyrelsen medverkar.

17.00-17.45

EU:s utrikesministrar
En explosiv fråga som just nu delar Europa, nämligen Kosovo och dess framtid. Samtal med Camilla Wahlman, korrespondent Bryssel och Gunilla Herolf, forskare Sipri medverkar.

Korrelegender
Nu ska vi göra ett besök på en plats strax söder om Jönköping. Där bor idag två av Sveriges genom tiderna mest kända utrikeskorrespondenter, numera pensionärer. Via olika vägar har både Hans Granqvist, en gång Sveriges Radios röst i Hong kong, och Einar von Bredow som rapporterat från många olika platser i världen, något överraskande kanske, hamnat som grannar i bostadsområdet Råslätt en liten bit utanför centrum.

Zimbabwe
Om Zimbabwe och president Robert Mugabes stenhårda och brutala regim, läget verkar förvärras för varje dag. Samtal med Sten Rylander, ambassadör.

Microkrediter
I Kambodja, ett av världens fattigaste länder. Med nära 14 miljoner innvånare, finns inga möjligheter för bönder och fattiga arbetare att låna pengar i bank, eftersom de inte har några säkerheter att lämna. Deras enda möjighet tidigare var att vända sig till lånehajar och betala occerränta. Men nu växer i snabb takt möjligheten för fattiga människor att låna pengar av microlåneinstitut. Kunderna får låna små summor utan säkerhet och på så sätt har många fattiga Kambodjaner kunnat bygga upp någon liten verksamhet för att försörja sig. De har fått en möjlighet att komma ur den värsta fattigdomen.

YouTube
Internetsajten YouTube, i natt svensk tid är det nämligen dags för de demokratiska presidentvals kandidaterna, Hillary Clinton och Barack Obama mfl att mötas i en debatt på YouTube i samarbete med CNN. Samtal med Jesper Lindau, korrespondent.
Samt reportage av Johan Lindahl.

Programledare: Helena Groll och Christer Johansson
Producenter: Carlos Garat och Marie-Caroline Biver
carlos.garat@sr.se
marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".