1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Miljötillståndet i våra svenska havsvatten, Livstidsstraff

Tisdag 24 juli

16.00 - 16.45

Libyen
Idag landar de sex bulgariska vårdarbetare som anklagats för att ha hiv-smittat libyiska barn. Dom har tilsammans med en palestinsk läkare suttit fängslade i Libyen i åtta år. Vad är anledningen till att dom släpps just nu? Hör Bertil Roth, ambassadör i Bulgarien och Michael Kubista, molekylärbiolog vid Chalmers, som varit med och byggt upp ett laboratotium för sjukdomstester i Libyen.

Miljötillståndet i våra svenska havsvatten
Finns det en koppling mellan överfisket och övergödningen? Vilken betydelse har klimatförändringarna för livet i havet och vad ska vi med en havsmiljöambassadör till egentligen? Återigen sprider sig sälpesten längs med den svenska västkusten, samtidigt som det myckna regnandet tycks dämpa sommarens algblomning.
Vi sänder från Kristinebergs marina forskningslaboratrium i Bohuslän med marinbiologerna Ragnar Eide, marinekologerna Susanne Baden och Ragnar Elmgren, sälforskaren Tero Härkönen, yrkesfiskaren Peter Olsson, Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad och vår blivande havsmiljöambassadör Mia Horn af Rantzien.

17.00-17.45

Livstidsstraff
Hur långt ska straffet vara för mord? 10 år eller livstid? Håller praxis på att sänka straffen? Hör våra gäster Hans Henrik Abelin, hovrättsråd, Torgny Håstad, justitieråd Högsta Domstolen och Beatrice Ask, justitieminister.

Arbetslös trots högkonjunktur
Vi ska i Johanna Sjövalls reportage få träffa några långtidsarbetslösa kvinnor i Kristinehamn. Trots att det vimlar av jobba att söka är det svårt att ens få komma till intervju. Vi följer upp reportaget med gästerna Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare och Sven-Erik Österberg (s) från arbetsmarknadsutskotten.

Exilsomalier
Vissa är nyanlända, andra har levt där i generationer. ”Lilla Mogadishu” kallas en stadsdel av Nairobi i Kenya som totalt domineras av exilsomalier.
Dom flesta är flyktingar från krig och fattigdom. Men livet i exil är svårt för många. Uppgivenhet över situationen i hemlandet dominerar, men det finns också dom som försöker göra nåt nytt - dom unga. Reportage av  Richard Myrenberg.Programledare: Linda AP Larsson och Cecilia Strömberg
Producenter: Madeleine Blidberg och Anders Diamant
madeleine.blidberg@sr.se anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".