1 av 5
2 av 5
Vad ska vi välja?
3 av 5
ICC:s (International Crime Court) byggnad i Haag, Nederländerna
4 av 5
I farozonen
5 av 5
Snart ett minne blott

Folkmord och internationella domstolar

onsdag 25 augusti

16.00 - 16.45

Kidnappade sydkoreaner i Afghanistan
En i gisslan har dödats och åtta släppts fria, skriver nyhetsbyråerna, men fortfarande är situationen för de 23 kidnappade sydkoreanerna mycket oklar.
Vi diskuterar de senaste uppgifterna med Ahn Chak-Hee, nyhetsankare, Arirang TV, Lars Vargö, Sveriges ambassadör i Sydkorea och Anneli Rådestad, utrikesreporter, Ekot.

 


Fred eller rättvisa?
Tribunaler och internationella domstolar, om övergreppen i Rwanda, f d Jugoslavien, Uganda...
Studio Ett handlar om de domstolar som ska skapa fred genom att åtala världens grövsta krigsförbrytare.
Men hur fungerar de egentligen? Gör de någon nytta? Eller är de bara ett uttryck för västvärldens önsketänkande?
Medverkar gör Hans Corell, jurist och folkrättsexpert, Per Ahlin, utrikesredaktör, DN, Sverker Finnström, antropolog, Viola Furubjelke, generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Centrum.

17.00 - 17.45

Nedskärningar i det svenska försvaretDet ska handla om den pågående debatten om det svenska försvaret. Vad händer om det blir ytterligare nedskärningar? Vad kan försvaret spara på?
Vi hör Mike Moore, generalmajor och chef för försvarets utvecklings-avdelning och
Mikael Holmström, journalist på Svenska Dagbladet.

Halverad dödlighet inom hjärtvården
Landstinget i Värmland har nästan halverat dödligheten i hjärtinfarkt. De har öppnat en egen PCI-enhet på Centralsjukhuset i Karlstad. Ballongvidgningarna kan nu utföras på plats och fler personer kan få behandling.
Reportage av Päivi Kotka.

Ryska minoritetsspråk
I Ryssland finns det 160 olika etniska minoriteter med egna språk. De finsk-ugriska folken i Ryssland är officiellt 13 stycken med egna språk och egna kulturer. Men de är i minoritet och sedan länge utsatta för starkt ryskt inflytande.
Vår medarbetare Fredrik Wadström i Ryssland har besökt Mordvinien med närmare en miljon invånare av vilka en tredjedel tillhör den finsk-ugriska minoriteten. Därefter samtal med Elin Jönsson reporter som i många år bott i och bevakat Rysslands utveckling.

Slutrökt i Danmark
Den 15 augusti följer Danmark många länder och inför rökförbud på restauranger och pubar. Men den nya lagen har väckt stor uppståndelse.
Reportage av Simon Moser.

Light eller vanlig
Vi frågar oss om det är lika illa att dricka light-läsk som den vanliga sockervarianten. En ny studie från USA visar att den som dricker minst en läsk om dagen löper större risk att drabas av fetma, diabetes och högt blodtryck och detta gäller även för light-läsk.
Detta ska redas ut av Stephan Rössner, professor i Hälsoinriktad beteendeforskning vid Institutionen för medicin, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Programledare: Helena Groll och Cecilia Strömberg
Producenter: Nils Horner och Carlos Garat
nils.horner@sr.se  carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".