Lars Forsell, jordbegravning och fängelsevåld

Torsdag 26 juli

16.00-16.45

Lars Forsell är död
Författaren, poeten och ledamoten för Svenska Akademien, Lars Forsell, har avlidit 79 år gammal. Lars Forssells tidiga utveckling som poet brukar anses representativ för ett viktigt övergångsstadium i svensk dikt. Men det var hans sångtexter som gjorde honom allmänt känd.

Vi hör Niklas Rådström, författare och ledamot av Samfundet De Nio, om Lars Forsells betydelse svensk kultur.

Översvämningar i Kina
Vi kanske tycker att det har regnat myckt den här sommaren. Det är ingenting om man jämför med den katastrof som har drabbat centrala och östra Kina, där man har de värsta regnen på 50 år. 10.000 tals människor är drabbade och förödelsen är enorm. Radions utsände, Lena Bejeroth, rapporterar direkt.

 

Jordbegravning
Intresset för jordbegravningar ökar - inte minst bland unga - och i framtiden kan det bli trångt på begravningsplatserna. Samtidigt ökar behovet att professionell medling för att komma överens om hur och var de anhöriga ska begravas.
I dagens Studio Ett hör du forskare och branschfolk diskutera dagens trender och framtidens gravplatser.

Medverkande: Lynn Åkesson, forskare och docent i etnologi, Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund, Malte Sahlgren, chef för kyrkogårdsförvaltningen  i Malmö och Karin Setthammar, begravningsentreprenör vid Axelssons begravningsbyrå i Lund. 

17.00-17.45

Fängelsevåld
Det var på Hallanstalten i Södertälje, nu i helgen, som en fånge misshandlades svårt. Det började med ett mindre bråk mellan några interner. Det var sedan i duschen, i anslutning till gymmet, där det inte finns några övervakningskameror, som den grova misshandeln skedde, en man fick örat avbitet eller avskuret. Nu sitter 25 fångar på avdelningen inlåsta i sina celler och en förundersökning har inletts.
I studion har vi med oss Christer Karlsson, ordförande för KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) och Krister Isaksson, säkerhetschef för Kriminalvården, som diskuterar våldet på svenska fängelser.


Besöksförbud
Antalet kvinnor som misshandlas av sin sambo eller sin man ökar sommartid. För att skydda kvinnorna och barnen skärptes lagen om besöksförbud för några år sedan. Mannnen kunde förläggas med besöksförbud samma dag, samma stund som en misshandel uppdagas. Men det visar sig att den nya lagformuleringen används ytterst sällan.
Reportage av Päivi Kotka.


Efterföljande samtal med Eva Bloch, som ansvarar för besöksförbudsfrågan hos utvecklingscentrum på åklagarmyndigheten i Göteborg och Carina Olsson, ordförande för Svenska Kvinnojourers Riksförbund.

Adel i Bagdad
Många flyr det oroliga Irak. Just nu befinner sig omkring drygt 2 miljoner irakier i Syrien. En del i hopp om att för alltid kommit undan terrorn i hemlandet. Andra är bara tillfälligt där för att vila upp sig ett tag från det farliga livet i framförallt huvudstaden Bagdad. En av dom är studenten Adel vars vardagsliv vi följer här i Studio Ett. Adel kom till Syrien för ett par veckor sedan tillsammans med sin mor far och tre yngre bröder. Hur har det gått för Adel i Syrien. När Anton Karis ringde upp honom satt han på en balkong i den syriska hamnstaden Lattakia.

USA:s Irakmottagande
De många irakier som nu vill lämna sitt hemland. Mer än två miljoner irakier är på flykt och många av dem har hamnat i de närmsta grannländerna; Syrien och Jordanien och ungefär 30.000 har hamnat här i Sverige. Ett land dit irakiska flyktingar inte är speciellt välkomna är USA . Idag hålls en flyktingkonferens i Amman, Jordanien om den stora flyktingströmmen.
Med oss har vi Jesper Lindau, Radions utsände i Washington, som rapporterar om varför USA endast tar emot ett 100-tal flyktingar.

 

Programledare: Helena Groll och Anna Hanspers

Producenter: Anders Diamant och Anna Landelius
anders.diamant@sr.se  anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista