Kampen mot resistenta bakterier, tsunamibanden och sopranbesök

Fredag 27 juli

16.00-16.45

Hjälparbete i Afganistan
Hör Börje Almqvist, Svenska Afganistankommitén och
Lars-Olof Eliasson, Sidas ansvarige i Kabul om hur kidnappningarna påverkar det pågående hjälparbetet i Afghanistan.

Sjukhussjukan
Bakterier som står emot antibiotika är ett växande problem. Nu ökar den sk ”sjukhussjukan” mer ute i samhället än på sjukhus och vårdhem. Vården skriker efter nya vapen mot bakterierna. Men läkemedelsindustrin ser inga större vinster, och resurserna satsas istället på forskning och utveckling av mer lönsamma mediciner.
Hur allvarlig är situationen? Vad kan göras för att stoppa denna ”epidemi i epidemin”? Och vem ska betala?
Medverkar gör Inger Atterstam, medicinreporter, SvD, Mats Carlsson, infektionsläkare, KS, Otto Cars, ordförande, Strama, Rickard Bergström, vd, Läkemedelsindustriföreningen och Bo Aronsson, EMEA.

17.00-17.45

Tsunamibanden
Det har kommit nya uppgifter om de s k tsunamibanden. De kan sekretessbeläggas i 70 år. Ekots reporter Erik Ridderstolpe medverkar.

Könsneutrala förskolor
Debatt om hur barn ska leka. Medverkande är professorn och hjärnforskaren Annika Dahlström som säger att pojkar ska leka med bilar och flickor med dockor och Ingemar Gens, jämställdhetsexpert, som inte håller med.
Samt en enkät gjord av Juliana Alonso.

Operasopran
I vår fredagsintervju får ni möta den 25-åriga operasångerskan Ida Falk Winland. Imorgon har hon stor premiär på Drottningholms slottsteater som Eurydik som är den kvinnliga huvudrollen i operan L’Orfeo av Monteverdi.

Thailändska bärplockare
De thailändska bärplockarna är här i Sverige igen. Den här gången slipper dom betala skatt.
Reportage av Christer Johansson.

Sporter som förenar
I helgen spelar Irak och Saudiarabien final i Asian cup . Vilken roll spelar fotboll och andra sporter för att förena det sargade Irak.  Reportage av Anna Hanspers.

Samtal med Leif Yttergren, idrottshisotiker GIH.

Programledare: Helena Groll och Cecilia Strömberg

Producenter: Nils Horner och Carlos Garat
nils.horner@sr.se
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista