Externa köpcentra, Somalia, skogsbränder, sommardepp och råttor

Tisdag 31 juli

16.00-16.45

Somalia
Ett land som levt i närmast laglöst tillstånd i två decennier och hårt drabbats av krig och fattigdom. Få vill ta sig hit, men läkare utan gränser är en av de utländska organisationer som ändå verkar här för att försöka ge anständig vård till somalierna. Under ett dygn följde vår utsände i Afrika ett team från läkare utan gränser som driver ett sjukhus i staden Galcayo i norra Somalia. Reportage av Richard Myrenberg.

Samtal med Per Lindgärde, FN:s biträdande sändebud, Somalia.

Handelns tillväxt
Går handelns tillväxt att förena med målet om en hållbar samhällsutveckling? Allt fler, och allt större affärer och köpcentra byggs utanför stadskärnorna. Med öppettider från tidigt morgon till sen kväll, under veckans alla dagar, och med allt samlat under ett och samma tak - mat, kläder, möbler och elektronik - fylls parkeringsplatserna med kunder från när och fjärran.
För kommunernas del handlar det om att vinna; kampen om kunderna, arbetstillfällena och skatteintäckterna. Samtidigt som de i vissa fall är på bekostnad av att den egna stadskärnan armas ur och att man bygger in sig i ett bilberoende. Samhällsutvecklingen påverkas av de former som handelns tillväxt tar. För att uppnå vara miljömål måste vi minska vårt bilanvändande.
Ska vi ändra riktning, eller kanske ändra målet? Bengt-Anders Johansson (m), ledamot i riksdagens miljö och jordbruksutskottet, Lena Smidfelt Rosqvist, forskare Trivector och Lotta Silver, Naturskyddsföreningen i Göteborg, Anneli Hultén (s), kommunalråd och ordförande i Göteborgs stadsbyggnadsnämnd, Jeanette Berggren, vd Svenska Stadskärnor, Högni Höglund, miljöchef på Landskrona kommun och Karl Erik Törngren, pensionärernas riksorganistation medverkar.

17.00-17.45

Skogsbränder på Kanarieöarna
Okontrollerade skogsbränder härjar på Kanarieöarna, vi får en rapport därifrån. Reportage av Juliana Alonso.
Samtal med Gabriel Marrero de Armas, sambandsansvarig räddningsarbetet.

Sommardepp
I hela juli har det regnat och regnat och regnat. Och nu visar en ny studie att antalet personer som behöver antidepressiva mediciner har ökat i juli. För många har vinterns långa väntan på en kravlös solig sommar kraschat i blöta tält och spruckna visioner. Vår reporter Johanna Sjövall åkte till Falkenberg i Halland för att pejla stämningen i sommarparadiset som regnat bort.
Samtal med Lena Eskilsson, docent i idéhistoria, Umeå Universitet.

Ingmar Bergman
Vi tar reda på hur Ingmar Bergman påverkat den unga generationens filmare. Lisa Langseth, dramatiker, Hynek Pallas, filmrecensent och Per-Anders Ring, filmregissör medverkar.

Råttor
Nya rön visar att råttorna är mycket lika oss männsikor. Vi har besökt Karolinska institutet där den store gnagaren gör comback. Reportage av Johan Lindahl.
Samtal med Per Södersten, professor i neuroendokrinologi vid Karolinska institutet. Linda Ersson och hennes råtta Alice besöker också studion.

Programledare: Nathalie Besèr och Linda AP Larsson

Producenter: Nils Horner och Dragana Mrdja
nils.horner@sr.se
dragana.mrdja@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista