Homofobi på arbetsplatsen, psykvården och vänsterhänta

Onsdag 1 augusti

16.00-16.45

Regeringskris i Irak
I Irak lämnade i dag alla sex ministrar i den största sunnimuslimska partialliansen sina ministerposter. Det, menar en del, kan leda till den största krisen hittills för den dryga året gamla regeringen.
Samtal med Salam Karam, frilansjournalist.

Diskriminering på jobbet
Homosexuella är OK. Men måste de hålla på och skylta med vem de har sex med? Hur många gånger har du hört såna kommentarer på jobbet? Homofobi i arbetslivet, hur vanligt är det? Och vad gör fack och arbetsgivare för att bekämpa det?


Studio Ett sänder från vimlet och glittret på Pridefestivalen i Stockholm. En festival som i år vuxit på alla bredder och bjuder på en rad olika teman.
Ni får bland annat möta flickan som blev pojke och som fick sparken från jobbet.

Övriga ni får höra är Peter Tai Christensen, Jämo, Kewin Rozzlee, som själv anmält diskriminering, Anette Sjödin, projektledare för Frittfram, RFSL, Anita Odefalk, Almega, organisation för tjänsteföretagare i Sverige, Marina Åhman, Sif och Ulrika Larsson, Normal Förlag.

17.00-17.45

Darfur
FN och Afrikanska Unionen(AU) har slutligen, efter många turer, beslutat att skicka en gemensam fredsstyrka till den hårt krigsdrabbade Darfurregionen i Sudan. Styrkan består av 20 000 soldater och 6 000 poliser. Den nya förstärkningen ska skickas till Darfur med start vid årsskiftet. Beslutet togs sent igår kväll av ett enhälligt säkerhetsråd. Sudan välkomnar resolutionen och kommer att samarbeta med styrkan.
Vi hör Lars-Åke Wikström, militärstrategisk rådgivare åt AU:s trupper och Carl Bildt, utrikesminister kommentera beslutet.

VM för hemlösa
Just nu pågår en annorlunda fotbollsturnering. Homeless World Cup kallas cupen där alla spelare är hemlösa, fattiga och där många har också problem med missbruk. Det som från början var tänkt som lek och avkoppling i  de hemlösas vardag, har visat sig ha sidoeffekter som arrangörerna från början inte kunde drömma om. Drygt tre av fyra som spelat i Homeless World Cup skaffar jobb, ordnar bostad, tar kontakt med familjen och tar tag i missbruksproblem.
Vår reporter Kristin Heinonen har besökt turneringen som i år arrangeras i Köpenhamn.

Svenska psykvården
Vi ska diskutera den förra regeringens satsningar på psykiatrin. 700 miljoner kronor under två år har betalats ut, i stort sett pengar i sjön enligt en rapport från Socialstyreslen.
Debatt mellan Göran Hägglund, socialminister, Nina Frohm, Socialstyrelsen och Torsten Kindström, anhörig.

Läkare Utan Gränser i Somalia
Somalia är ett land som levt i närmast laglöst tillstånd i två decennier och hårt drabbats av krig och fattigdom. Få vill ta sig hit, men Läkare Utan Gränser (MSF) är en av de utländska organisationer som ändå verkar här för att försöka ge anständig vård till somalierna.
Under ett dygn följde vår utsände i Afrika, Richard Myrenberg, ett team från Läkare Utan Gränser, som driver ett sjukhus i staden Galcayo i norra Somalia.

Vänsterhänta
Det ska handla om nya forskningsrön om vänsterhänta. Forskare från Oxford University har upptäckt den första genen som verkar öka sannolikheten för att man ska bli vänsterhänt. Genen, som heter LRRTM1 spelar en viktig roll i att bestämma vilka delar av hjärnan som kontrollerar specifika funktioner.
Vi har med oss Niklas Schiöler, författare till ”Avig eller rätt. En vänsterhänt betraktelse” och Martin Ingvar, professor Karolinska institutet.

Programledare: Nathalie Besèr och Towe Matre

Producenter: Magnus Bellander och Carlos Garat
magnus.bellander@sr.se  carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista