Zimbabwe, våldtäkter, Condoleezza Rice, Moskva och bibliotek

Torsdag 2 augusti

16.00-16.45

Zimbabwe i kristillstånd
President Robert Mugabe har kastat in landet i ett kristillsånd. Köttet är slut sedan länge och nu börjar även basvaror som mjöl, socker och smör att ta slut. Landet hotas av 100.000 procents inflation på årsbasis, enligt Internationella valutafonden, IMF och i ett försök att stoppa de galopperande prisökningarna beordrade Mugabe för en månad sedan sänkta priser på varor och tjänster. Robert Keller, ansvarig på svenska ambassaden i Harare och Jacob Chikuhwa, Zimbabwier medverkar.

Våldtäkter ökar kraftigt
Anmälningarna om våldtäkt ökar kraftigt, visar nya siffror från BRÅ. Och trots alla insatser för att utbilda personal inom rättsväsendet är det fortfarande bara drygt tio procent av alla anmälningar som går till åtal.
Vad krävs egentligen för att fler gärningsmän ska ställas till svars i rätten? Och hur ska den som drabbats orka med processen? Anna Gustavsson, chef familjevåldsenheten på polisen i Malmö, Tina Acketoft (fp) riksdagsledamot,
Susanne Ljungqvist, advokat som varit målsägandebiträde i ett antal våldtäktsmål, Josefin Grände, utbildningsledare vid operation kvinnofrid och Caroline Willfox, författare till boken ”Våldtagen – men jag är fanimej inget offer” medverkar.

17.00-17.45

Condoleezza Rice i mellanöstern
USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har de senaste dagarna varit på rundresa i Mellanöstern och arabvärlden. Igår var Rice i Jerusalem och träffade Israels statstoppar, bland annat president Peres och premiärminister Olmert. Och idag har Bushs utrikesminister varit i Ramallah och kommit överens om att USA ska bidra med över 500 miljoner kronor till Mahmoud Abbas nya palestinska regering, pengar som ska gå till reformerningen av Abbas regerings säkerhetstjänst. Annelie Rådestad, utrikesreporter, Paul Widén, frilansjournalist jerusalem och Hanin Shakrah, svensk palestinska medverkar.

Moskva
Putins hårdare klimat mot utländska organisationer. Idag lämnas en ansökan in till en domstol i Moskva om avveckling av den oberoende organisationen ”Medier med kunskap”. Organisationen har funnits i tio år och ordnat kurser för journalister runt om i hela Ryssland. Fram till i våras arbetade ”Medier med kunskap” som vanligt men en privatekonomisk miss av organisationens grundare ledde till en polisutredning som stoppade all verksamhet. Sveriges Radios medarbetare Fredrik Wadström i Moskva, berättar historien om den icke-statlig organisationen på kant med myndigheterna.
Samtal med Sten Sjöström, utrikesreporter här på Sveriges Radio.

Chikitita
Bilbomberna avlöser varann i den irakiska huvudstaden Bagdad. Nu i går dödades minst femton personer av en bilbomb i centrala Bagdad. Vi fortsätter hålla kontakten med några av stadens invånare. Den här veckan med den unga kvinnan som skriver egen blogg under signaturen Chikitita (som hon tagit efter en av Abbas sånger). Förra gången vi talade med henne berättade hon att en irakisk armestyrka flyttat in i ett av grannhusen. När Studio Etts reporter Anton Karis ringde henne nu igen, frågade han om de är kvar.

Tornedalsfinskan
Meänkieli, minoritetsspråket som ibland kallas för tornedalsfinska, har fått sin första språkvårdare, skriver Västerbottens-Kuriren. Samtal med Umeåforskaren Harriet Kuoppa, som har tilldelats uppdraget av Institutet för språk och folkminne i Uppsala. Kuoppa ska dokumentera och arkivera språket i skrift och tal. I olika sammanhang ska hon även informera om kulturen i Tornedalen.

Bibliotekstillströmning
Det bedrövliga julivädret i södra och mellersta Sverige har betytt glada miner på bibliotek och muséer. För i regnet så har folk strömmat till kulturinstitutioner i storstäderna med besöksrekord på flera håll. I Malmö har stadsbiblioteket haft tiotusen fler besökare i juli än normalt. Reportage av Kristin Heinonen.

Programledare: Nathalie Besèr och Anna Hanspers

Producenter: Nils Horner och Anna Landelius
nils.horner@sr.se 
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista