Amerikanska kreditmarknaden, Kinabilden i väst, översvämningar och bastu VM

Fredag 3 augusti

16.00-16.45

Amerikanska kreditmarknaden
Medan bostadspriserna i Sverige fortsätter stiga, har USA en mer skakig bostadsmarknad. Något som amerikanska bolåneinstitut har känt av, det senaste i raden är bolåneföretaget American Home som börjar lägga ner sin verksamhet idag. Förra året lånade American Home ut närmare 400 miljarder kronor, men nu kommer alltså nästan 7000 personer på bolåneinstitutet att bli av med jobbet.
Samtal med Robert Bergqvist, chefsekonom SEB.

Om Kinabilden i väst
Den harmoniska revolutionen, rebeller, patrioter och vanliga kineser. Så lyder titeln på en av många nya böcker om dagens Kina. Går det att förena den extrema ekonomiska utvecklingen med politisk harmoni? Hör om ett jätteland i förändring i ett samtal om bilden av Kina. Johan Lagerkvist, Sinolog, Utrikespolitiska Institutet, Ulrika K Engström, fd korrespondent svd, Ola Wong, journalist, Björn Kjellgren, Sinolog, Sthlms universitet och Torbjörn Lodén, Professor i Kinas språk och kultur.

17.00-17.45

Översvämningar
Om översvämningarna i Asien.
Samtal med Björn Eder, chef för Röda Korsets internationella arbete med katastrof och beredskap.

I England har vattennivåerna efter de senaste veckornas kraftiga övervsämningar nu börjat sjunka undan. Och när det akuta räddningsarbetet är över, har inventeringen av allt förstört börjat.
Reportage av Johan-Mathias Sommarström.

Brandsjukvård
Många svenskar får vänta onödigt länge på hjälp vid akut sjukdom eller en olycka. På flera håll i landet vill brandmän rycka och göra en sjukvårdsinsats i väntan på ambulansen, men bromsas på grund av samarbetsproblem mellan kommunerna och landstingen. Ett exempel är samhället Burseryd i Småland där Ingemar Johanson är golvtillverkare och brandman. Reportage av Johan Wangström.

Debatt mellan Mårten Rosenqvist, professor, överläkare på SÖS och Stig Wintzer, utredare på Sveriges kommun och landsting.

Sierra Leone
Inbördeskriget i Sierra Leone i västra Afrika som tog slut 2002 blev ökänt för sin grymhet med drogade barnsoldater, våldtäkter och stympningar. Något som skildrats i bland annat Hollywood-filmen ”Blood Diamond” med Leonardo DiCaprio som hade hade biopremiär i våras. Omkring 50 000 människor dödades i det 10 år långa inbördeskriget och många, många lever med sina skador eller traumatiska minnen.
Den FN-stödda specialdomstol som inrättats för att rannsaka de som anses ha störst skuld till de grymma övergreppen, fällde igår två forna milisledare i Sierra Leone. Utslagen var domstolens första mot åtalade på regeringsidan.
Samtal med Mats Utas, forskare på nordiska afrikainstitutet.

Bastu VM
Så ska vi till Heinola i södra Finland, där avgörs just nu världsmästerskapet i bastubad. 80 deltagare från 16 länder har det hett om öronen och slåss om den åtråvärda VM-titeln. Samtal med Fredrik Martinsson, svensk deltagare i bastubad VM.

Programledare: Patrik Peter och Towe Matre

Producenter: Magnus Bellander och Carlos Garat magnus.bellander@sr.se 
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista