Svenskarna som utvandrar, moskébygge och ny bok

Tisdag 7 augusti

16.00-16.45

Amnestykritik mot Kina
I morgon är det bara ett år som återstår till OS i Peking. Nu riktar flera människorättsorganisationer skarp kritik mot arrangörslandet Kina. I en rapport som presenteras idag skriver Amnesty International att övergrepp mot journalister och oliktänkande fortsätter, att tidningar och webbsidor stängs ner och att ett stort antal människorättsaktivister i Peking fortfarande sitter i husarrest.
Samtal med Ola Wong, författare och journalist, bosatt i Shanghai sedan fem år.

Svensk utvandring
Antalet svenskar som utvandrar från Sverige har nått en rekordnivå. Inte sedan 1892 har emmigrationen från Sverige varit så stor, folk flyttar, mycket och långt.
Cirka 45 000 personer utvandrade förra året. Det är är nästan 20 procent fler än 2005. Närmare 400 000 svenskar är nu bosatta utomlands.
Men vilka är de som flyttar, vad är det som lockar dem och vart söker dem sig? Kommer de tillbaka eller väljer de att lämna Sverige för gott? Och vad har denna stora utvandringen för betydelse för oss som stannar kvar?

Medverkar gör Farbod Rezania, integrationsansvarig vid Svenskt Näringsliv, Abdulahi Aress, chef för analysavdelningen på f.d. Integrationsverket, Martin Klinthäll, doktor i ekonomisk histora Lunds univeristet, Bo Malmberg, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet och Roger Bodin, Emigranternas Hus i Göteborg.

17.00-17.45

Moskébygge i Skärholmen
Är en moské bra eller dålig för integrationen? I Skärholmen i södra Stockholm vill muslimer bygga en moské. Alla är inte för bygget och några talar om att det riskerar att öka segregationen i området.
Reportage från Skärholmen av Katarina Gunnarsson.

Uppföljande debatt med lokala politiker; Andrea Femrell, moderaterna och Margareta Johansson, vänsterpartiet.

Entreprenörskap i Kenya
Vi möter den unge entreprenören som väljer att stanna i Kenya och hjälpa unga innovatörer med sina patent och marknadsföring. För tio år sedan hade såna som han valt att åka till västvärlden, men nu väljer alltfler utbildade unga att stanna i sitt hemland, där ekonomin visar god tillväxt och likaså framtidtron.
Reportage av Richard Myrenberg.

”Myggor och tigrar”
Idag kom romanen som redan på förhand fått mycket stor uppmärksamhet, och som beskrivits som årets svenska kulturskandal! ”Myggor och tigrar” är titeln på boken där flera kända författare och kulturjournalister namnges och pekas ut som sexistiska förtryckare. Och som verkar dela kritikerkåren i minst två delar.
Med oss i studion har vi författaren till boken, Maja Lundgren.

Sveriges insomnande lantbruk behöver nya ideer.
På Gotland har familjen Karlsson öppnat sin gård för dem som vill meka, paddla, spela golf, eller bara klappa några kaniner. För vad gör man när jordbruket inte längre lönar sig? Per och Kristin Karlsson tänkte nytt och offensivt när deras potatisnäring inte längre bar sig. Nu försöker de locka till sig turister istället för att titta snett på dem.
Anton Karis träffade dem på Gangvide Farm i När.

Programledare: Monica Saarinen och Linda AP Larsson

Producenter: Maria Meschke och Dragana Mrdja
maria.meschke@sr.se   dragana.mrdja@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista