Korea, friskolor, afghaner, ny ordförande i SSU och bekämpning av sjögull

Onsdag 8 augusti

16.00-16.45

Korea
Ett historiskt toppmöte ska hållas mellan Nord- och Sydkorea i Nordkoreas huvudstad Pyongyang i slutet av augusti. Kanske blir det slutet på de senaste årens spända läge mellan dom båda länderna. Samtal med Lars Vargö, ambassadör Sydkorea.

Kan en friskola vara lagom religös?
Ska en skola få lära ut att kvinnor ska vara underställda män eller att homosexualitet är en synd?
Flera regeringspartier vill nu skärpa reglerna för tillstånd och uppföljning av friskolor. Men var går gränsen. Kan en friskola vara lagom religös?
Vi sänder direkt från Södermalmskyrkans kristna skola i Stockholm. Hanne Kjöller, ledarskribent DN, Frank Norberg, jurist på skolverket, Leopold Landström, lärare Södermalmskolan, Per Kornhall, avhoppad lärare, livets ord, Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister (kd) och Fredrik Svensson, Rektorsakademien medverkar.

17.00-17.45

Afghansk hungerstrejk
Om de afghaner som levt som flyktingar i Sverige. Nu ska de skickas tillbaka till Afghanistan, eftersom det inte råder någon väpnad konflikt i landet. Stämmer det? Diskussion i Studio Ett. Per Moritz, läkare Södersjukhuset, Anders Sundqvist, jurist rådgivningsbyrån för asylsökande och Eugéne Palmér, Migrationsverket och Dashti Saduddin, afghansk flykting medverkar.

Sjögull
Så här års är det många som lever upp tack vare möjligheten till bad och fiske i svenska sjöar. Men på vissa håll i landet har en vattenklöverväxt som heter sjögull, allt mer tagit över sjöar. Men i Fellingsbro finns två pensionärer som två gånger i veckan bekämpar vattenväxten som förökar sig snabbt. De har fiskat i många år i Arbogaån. Här är det gott om fisk, fåglar och bäver. Men också sjögullen som helt tagit över delar av ån. Vår reporter Päivi Kotka möter Håkan Stäring och Niilo Snaula på en brygga söder om Fellingsbro innan de åker ut för och klippa sjögull.

Ny ordförande i SSU
Efter en lång debatt och sluten omröstning på SSU-kongressen idag föll valet till slut på Jytte Guteland som ny ordförande. Men det blev en jämn kamp mellan henne och Laila Naraghi. Samtal med Jytte Guteland.

Latinamerika
Det var länge sen någon drev ett politiskt projekt i Latinamerika med samma energi. Fram för allt med samma ekonomiska resurser, som Venezuelas president Hugo Chavez gör. Den här veckan är han på resa på nytt, i Argentina, Uruguay, Bolivia och Ecuador. Under resan köper han skuldpapper, utlovar investeringar och propagerar för Alba, det projekt för ekonomiskt samarbete som han startat tillsammans med Fidel Castro. Men lika viktigt är kanske att Hugo Chavez också har förmått injektera ny energi i den latinamerikanska vänstern. Reportage av Lars Palmgren.

Centern om konflikträtt
Vill Centern göra det svårare för facket att vidta stridsåtgärder. Debatt sist i programmet mellan Ella Nia, ordförande Hotell och restaurang och Anders Flanking, partisekreterare Centern.

Programledare: Monica Saarinen och Maria Ridderstedt

Producenter: Helena Giege och Susanna Einerstam
helena.giege@sr.se
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista