Fotbollens supportrar, ungdomsförbund och litteraturdebatt

Torsdag 9 augusti

16.00-16.45

Alliansutspel
De senaste dagarna har utspelen från de enskilda allianspartierna kommit slag i slag; det har handlat om ändringar av fastighetsskatten, tuffare lagstiftning mot facket och imorse om en ny folkomröstning om EMU. Men det har inte ens gått en dag innan de andra partierna sänkt idéerna och sagt att det inte är någon regeringspolitik, utan bara solospel från partierna själva.
Vi försöker reda ut om det ligger någon strategi bakom med Barbro Hedvall, ledarskribent, Dagens Nyheter och Ursula Berge, samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet.

Supporterkultur
När fotbollsspelare säljs till ärkerivalen vänds supportrarnas kärlek till laget mot hat. I Helsingborg har en spelare trakasserats och dödshotats och träningen störts av ”fans” som vill markera sin avsky.
I en alltmer kommersialiserad fotbollvärld frågar vi oss;
hur mycket makt har egentligen fotbollens supportrar?

Medverkar gör Charlie Granfeldt, AIK:s VD, Johannes Jeffsell och Johan Jakobsson, supportrar HIF (Helsingborgs IF), Per Ågren, ordförande i Spelarföreningen, Aage Radmann, sociolog vid Lunds universitet med inriktning på fotboll och Anja Gatu, sportkrönikör på Sydsvenska dagbladet.

17.00-17.45

Slavkontrakt eller förmån?
I Örebro går meningarna isär kring de villkor som sjuksystrar tvingas skriva på när de går en av arbetsgivaren betald utbildning.
Debatt mellan Anna Wellet, från Vårdförbundet och
Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande (s).

Besudlade varor i Kina
Kina meddelade igår att man satsar nästan 8 miljarder kronor på att förbättra livsmedelshygienen under de närmaste åren. Landet har skakats av en rad skandaler, där farliga ämnen har hittats i en mängd av produkter som går på export över hela världen. Det handlar om allt från fisk till tandkräm och leksaker. Gårdagens besked är ett av många, som syftar till att återställa förtroendet för den enorma exporten som gjort landet till en tillväxtraket.
Reportage av Lena Bejerot.

Ungdomsförbunden
De politiska ungdomsförbunden har tappat en stor mängd av sina medlemmar de senaste åren. Studio Ett ställer frågan, vad som kan vända trenden, till Frida Johansson-Metso, LUF (Liberala ungdomsförbundet) och Stig-Björn Ljunggren, statsvetare.

Adel i Bagdad
Flera miljoner irakier befinner sig på flykt undan våldet, terrorn och laglösheten i framför allt huvudstaden Bagdad. En av dom är studenten Adel, vars vardag ni kunnat följa i Studio Ett sedan i våras. Nu är han tillsammans med sina föräldrar och bröder i Syrien. När vi talade med Adel för två veckor sedan var han i full gång med att göra musik och i största möjliga mån försöka koppla av från alla obehagliga upplevelser i Bagdad.
Anton Karis ringde upp honom och frågade hur han har det nu.

Litteraturbråket
Sedan några veckor tillbaka rasar en debatt på tidningarnas kultursidor, det är företrädelsevis manliga författare som menar att företrädelsevis kvinnliga kolleger inte håller måttet, helt enkelt. Bland annat har Leif GW Persson sagt att en del kvinnliga deckarförfattare, som till exempel deckardrottningen Camilla Läckberg, ”håller samma litterära kvalitet som en novell i Min häst”. ”avundsjuka och manschauvinism,” tycker många av de kvinnliga författarna.
Med oss i studion har vi Johanne Hildebrant, författare och Katrine Kielos, frilansskribent, som debatterar.


Programledare: Jörgen Huitfeldt och Lotta Malmstedt

Producenter: Carlos Garat och Anna Landelius
carlos.garat@sr.se  anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista