Kampen om Arktis, nya sjukskrivnings-regler vid utbrändhet och börsoro

Fredag 10 augusti

16.00-16.45

Sexuallagstiftningen
Är sexuallagstiftningen förlegad? Behövs det en ny? Medverkar gör riksdagsledamöterna Thomas Bodström(s) och Hillevi Engström(m).

Kampen om Arktis
Det handlar om den hårdnande kampen om Arktis. I potten ligger stora gas- och oljefyndigheter, som blir allt lättare att nå med smältande isar. Vi sänder från polarutställningen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
I samtalet deltar Tomas Ries, chef, utrikespolitiska institutet, Martin Jacobsson, maringeolog, Carl Bildt, (m) utrikesminister, Staffan Thorman, chef, publika avdelningen Naturhistoriska museet, Lars Gustavsson, Generalsekreterare, WWF , Malena Langendorf, boende på Svalbard och Kjell Aleklett, professor i fysik, Uppsala Universitet.

17.00-17.45

Nya sjukskrivningsregler vid utbrändhet
Till hösten kommer nya rekommendationer som ska gälla för sjukskrivning vid utbrändhet. I framtiden ska de som är sjuka inte bli sjukskrivna, utan de ska gå till jobbet trots att de mår dåligt. Jan Larsson, ansvarig för försäkringsmedicinska riktlinjer på Socialstyrelsen, Alexander Perski, stressforskare, KI och Maria Coldén, f d utbränd medverkar.

Fortsatt splittring mellan palestinska grupper
Det ska handla om den palestinska splittringen, efter de våldsamma interna striderna tidigare i somras. Sen snart två månader styr Hamas över Gaza och Fatah har kontroll över Västbanken. Det finns oro för att våldet ska sprida sig även till Västbanken. På An Najah universitetet i staden Nablus, dödades en ung man för en tid sen, efter bråk mellan studenter från Fatah och Hamas. Nu ger båda parter den andra sidan skulden för hans död. Reportage av Katja Magnusson.

Ärftlighet som dödsorsak
Den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag är någon form av hjärt-kärlsjukdom. Rökning, övervikt, diabetes, inaktivitet och dåliga kostvanor är de vanligaste orsakerna. Men arvsmassan är ytterligare en orsak. På Universitetsjukhuset i Umeå har man nu samlat hjärspecialister och genetiker för att som första sjukhus i landet utreda släktingar till personer som drabbats av en ärftlig form av hjärt och kärlsjukdomar.  Med detta hoppas man varje år kunna förhindra några fall av plötslig hjärtdöd.
Reportage av Marie-Caroline Biver.

Börsfall
Vi talar om oron på aktiemarknaden med Peter Malmqvist, analyschef på internetbanken Nordnet.

Wahlbeck stoppad på SSU-kongressen
Ståuppkomikern Peter Wahlbeck blev igår avbruten mitt i sitt konfrenciersjobb på SSU:s kongressfest med orden ”Du är inte rolig, du borde sluta nu”. Vad var det som hände? Peter Wahlbeck själv och Emma Lidell, SSU,  Örebro om gårdagens bråk.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Nathalie Besèr

Producenter: Maria Meschke och Anders Wennersten
maria.meschke@sr.se   anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista