Bostadsmarkanden. äldreboomen och sydkoreanska gisslan

Måndag 13 augusti

16-16.45

Bostadsmarknaden
Bopriserna fortsätter öka trots räntehöjningar det senaste året. Vad är det egentligen som ligger bakom hysterin på bostadsmarknaden? Samtal med Annica Creutzer, privatekonom Skandiabanken.

Vem hjälper dig med löständerna när du bli gammal?
I framtidens Sverige måste allt färre unga, försörja allt fler äldre. Om 20 år är antalet 80-åringar dubbelt så många som idag. Det ställer nya krav på samhällsekonomin men också på framtidens pensionär. Medverkar i samtal gör: Maria Lundqvist Brömster, riksdagsledamot (fp), Kjell Johansson initiativtagare Inlandsuppropet, Jan Amcoff forskare Institutet för framtidsstudier, Gunnar Wetterberg ekonom SACO, Alice Petrén Sveriges Radios korrespondent, MatsErik Westerlund kommunalråd Dorotea och Maria Larsson äldre- och folkhälsominister (kd).

17-17.45

Sydkoreanska gisslan
Idag släpptes två kvinnor ur den sydkoreanska gisslan i Afghanistan. Totalt kidnappades 23 sydkoreanska kristna som tänkt arbeta med missions- och biståndsprojekt i Afghanistan när deras buss stoppades nära staden Ghazni i juli. Samtal med Sofia Orrebrink handläggare på Sida och Magnus Norell forskare på FOI.

Geocaching
Nu ska det handla om en förhållandevis ny folksport där tekniken spelar en viktig roll, nämligen ”geocaching”. Geocaching är en modern form av ”gömma-nyckeln”, där man letar efter en skatt ute i naturen med hjälp av GPS-teknik Reportage av Linda AP Larsson.

Karl Rove
En av president George Bush närmaste män avgår. Det handlar om hans chefsrådgivare Karl Rove som t.o.m. har beskrivits som ”Bush hjärna”. Han anses också vara arkitekten bakom Bushs presidentvalskampanjer 2000 och 2004. Men Karl Rove har också länge varit i blåsväder, eftersom han avslöjat namnet på en CIA-agent. Samtal med Thomas Nordegren Sveriges Radios tidigare USA-korrespondent.

Yttrandefrihet i Egypten
I Egypten har statens kontroll över press och media skärpts under det senaste året. Att uttrycka kritiska åsikter mot regeringen kan i värsta fall leda till fängelse. Men i takt med att yttrandefriheten begränsas ökar intresset för konst och kultur, inte minst bland unga. Reportage av Anna Jonasson.

SM-guld
För några år sen vägde Lilian Magnusson 87 kilo och hade aldrig sprungit förut. Men hon började jobba för att gå ner i vikt och häromdan vann hon till mångas överraskning SM-guld på 10 000 meter. Samtal med Lilian Magnusson, löpare. 

Tvestjärtar
Den fuktiga sommaren har gjort att det är mer tvestjärtar än vanligt. Är de farliga eller bara äckliga? Vi hör Lars-Åke Jansson, Jourhavande biolog Naturhistoriska riksmuseet.

Programledare: Monica Saarinen och Christer Johansson
Producenter: Helena Giege och Marie-Caroline Biver

helena.giege@sr.se   marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista