1 av 6
2 av 6
Evo Morales
3 av 6
4 av 6
Jörgen Huitfeldt
5 av 6
Nathalie Besèr
6 av 6

Indien, bombdåd, Indiansk rättsskipning, bevisföring och bostadsrätter

Onsdag 15 augusti

16.00-16.45

Indien 60 år som självständig stat
Mahatma Gandhis nation är slutligen på väg att bli en global ekonomisk stormakt, men trots det så förblir rikedomen utom räckhåll för de allra flesta. Över 300 miljoner indier får klarar sig på mindre än en dollar om dagen, Studio Etts tema om kontrasternas Indien, om en ung nation där nutid och dåtid lever sida vid sida, där framtidens rymdprogram samsas med gårdagens kastsystem. Medverkar gör bl a Yasmin Mandani, forskare vid Stockholms unversitet, Usha Ananthakrishnan, indisk företagare, Per J Andersson, Indienkännare, Jan Essner, landstrateg vid SIDA, Fredrik Fexe, chef Exportrådet Indien och Lena Bejerot, SRs utsända i Calcutta.

Bombdådet i Irak
Om terrordådet som dödat minst 200 personer i byar utanför Mosul i Norra Irak. I den här delen av Irak domineras befolkningen av kurder och där har det sedan invasionen varit betydligt lugnare än i andra områden. Men gårdagens dåd var andra gången i sommar som Norra Irak drabbas av ett attentat där antalet dödsoffer räknas i hundratal. Haider Ibrahim, ordf Islamiska shiasamfunden och Sirwa Azez, kurdisk debattör medverkar.

17.00-17.45

Självmordsdåd i Irak
Gårdagens bombdåd i Irak där minst 200 människor dödades, hade befolkningsgruppen Yasisier som måltavla. Nyligen kom ett uppmärksammat utslag från Migrationsöverdomstolen där en man från just den här gruppen fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Lars Edman, advokat, Madeleine Seidlitz, Amnesty och Anette Bäcklund, migrationsverket medverkar.

 

Bostadsrätter
Sedan 1 juli i år är allmännyttan i flera kommuner i Sverige till salu. I Stockholm som kommit längst i omvandlingen har ungefär 450 bostadsrättsföreningar anmält intresse för att köpa loss husen dom bor i. Det motsvarar 20 procent av allmännyttan i hela Stockholm. Bostadsminister Mats Odell har sagt att besluten ska fattas lokalt - dom som bor i huset ska själva få avgöra vad som ska hända med det. Vår reporter Johanna Sjöwall har besökt ett hus som är till salu för att ta reda på hur som som bor i det resonerar.

Bevisföring
Om sprickan mellan polis och åklagare i ett uppmärksammat fall där en plastikkirurg misstänks för flera sexövergrepp. Igår gjorde polisen något mycket ovanligt, de överklagade åklagarens beslut att lägga ner flera av de här ärendena. Åklagaren tror inte på fällande domar, men polisen vill fortsätta utreda. Gemensamt för de nedlagda fallen är att de bara bygger på kvinnornas berättelser och att deras anmälan har kommit in långt efter att de påstådda brotten har skett. Anna Kaldahl, doktorand processrätt och Thomas Olsson, Advokat medverkar.

Indiansk rättsskipning
Nu ska vi till Bolivia. Presidenten Evo Morales vill att indianernas traditionella rättsskipning som praktiseras i byarna på landsbygden skall jämställas med det statliga rättsväsendet. Under vissa omständigheter ska denna så kallade indianska rättvisa kunna tillämpas även i städerna. De vanliga domstolarna skulle därmed kunna få släppa rättsfall till den indianska rättvisan. Reportage av Martin Garat.

Rondellhund som Muhammed
Den eviga frågan om gränserna för konstens frihet står näst på agendan. Idag blev nämligen konstnären Lars Vilks refuserad för tredje gången på kort tid. Verket som ingen vill ställa ut är tre teckningar som föreställer profeten Muhammed som rondellhund. Lars Wilks, konstnär medverkar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Nathalie Besèr
Producenter: Helena Giege och Karin Wickström
helena.giege@sr.se
karin.wickström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".