1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
4 av 6
Strömgeneratorn som nu står granne med arméförläggningen.
5 av 6
Lotta Malmstedt
6 av 6
Coney Island

Fostervattensprov, yazidierna i Irak

Torsdag 16 augusti

16.00-16.45

Zimbabwe
Den sociala och ekonomiska politiska krisen slår allt hårdare mot den redan prövade befolkning. Idag möts återigen ledarna för SADC, i södra Afrika till ett toppmöte för att diskutera situationen. Frågan är hur det kan hjälpa zimbabwierna. Anna Tibblin, från biståndsorganisationen Kooperation utan gränser och Jakob Chikuhwa, författare deltar.

Fosterdiagnostik
Fostervattensprov på gravida är riskabelt och numera finns andra metoder som kan ge blivande föräldrar besked om barnet de väntar har kromosomförändringar. Läkarna trycker på för att alla kvinnor som vill ska erbjudas ett säkrare test. Men vad blir konsekvensen av tidig fosterdiagnostik i stor skala? Och på vilka grunder ska gravida par fatta beslut om framtiden? Medverkande på plats i Lund: Karel Marsál, professor obstetrik och gynekologi vid universitetssjukhuset i Lund, Johanna Hellström, mamma till två som kände sig lätt tvingad att göra nupp, Malin Dareberg, Svenska Downföreningen, Annika Borg, präst i Svenska Kyrkan och Jan Wahlström, professor emeritus klinisk genetik.

17.00-17.45

Våld mot politiker
Sambon till en ledande Sverigedemokrat överfölls i sitt hem igår. Hon blev bakbunden, misshandlad och mordhotad. Enligt Sverigedemokraterna har ytterligare tre representanter för partiet utsatts för hot bara den gångna veckan. Själva är partiet helt övertygat om att vänsterextrema grupper ligger bakom. Daniel Poohl, chefredaktör Expo och Agneta Blom, statsvetare Mälardalens högskola deltar.

Yazidierna i Irak
Vi ska också prata om yazidierna, som utsattes för det blodiga attentatet i norra Irak häromdagen. Vilka är dom och varför riktades attentatet mot just dom? Ingmar Karlsson, generalkonsul i Istanbul medverkar.

Vardag i Bagdad
Vi fortsätter hålla kontakten med några av människorna som bor i den irakiska huvudstaden Bagdad. En stad präglad av oro, instabilitet och kaos. Den senaste tiden har det också varit mycket varmt där upp mot 46 grader i skuggan. Den här gången ska vi höra hur den unga kvinnan som bloggar under signaturen Chikitita har det i Bagdad. Anton Karis reporter.

Tommy Steele
Idag när alla minns Elvis Presley, vem minns hans konkurrent Tommy Steele? Stefan Wermelin, programledare SR medverkar.

Coney Island
Det finns en plats som mycket länge har varit sig lik i New York nämligen Coney Island. New York-bornas gamla slitna nöjespark. Nu är delar av området sålt och många oroas över vad som kommer att hända med deras rekreationsområde. Jenny Sanner Roosqvist rapporterar.

Programledare: Monica Saarinen och Lotta MalmstedtProducenter: Maria Meschke och Anna Hanspers
maria.meschke@sr.se anna.hanspers@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".