1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Nathalie Besèr
6 av 7
Torskfiske.
7 av 7
Växthuset Blomakuten

Sydafrika rättegång, utbrändhet, blomakuten och omtalad film har premiär

Fredag 17 augusti

16.00-16.45

Sydafrika rättegång
Idag dömdes Adrian Vlok, tidigare justitieminister i apartheid regimen i Sydafrika, till 10 års villkorligt fängelse för mordförsök på apartheid motståndaren Frank Shikane. Vlok har själv också erkänt att han försökte giftmörda
Shikane. Christer Pettersson, journalist på plats i Sydafrika medverkar.

Utbrändhet
Är det en medicinsk eller politisk fråga? Eller kanske en rent ekonomisk? De senaste veckornas debatt kring sjukskrivning på grund av utmattningsyndrom har rört upp många känslor.
I Studio Ett reder vi ut begreppen kring detta kontroversiella tillstånd och det politiska spelet bakom. Medverkar gör bl a Christina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminstern, Marie Åsberg, professor vid instiutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Sjukhuset, Christina Kärvinge, chef Socialstyrelsen, Tom Grape, distriksläkare i Norrtälje och Hanne Kjöller, ledarskribent DN.

17.00-17.45

Börsen
Den senaste tiden har finansmarknaderna världen över svajat ordentligt. Så idag sänkte USA:s centralbank utlåningsräntan till bankerna och genast vände börsen i bland annat Stockholm upp. Vad är det som händer med världsekonomin och vad betyder det att den amerikanska centralbanken sänker en av sina räntor? Medverkar gör Cecilia Hermansson, prognoschef, Swedbank och Patrik Holmström, SR:s utsände i USA.

Krönikan
I veckan som gick utbröt en storm kring Socialstyrelsens rekommendationer om kortare sjukskrivningstider. Den ansvariga ministern, som först varit entusiastisk, fick sedemera kalla fötter och på socialstyrelsen harklade man sig och sa att man formulerat sig illa, och lovade att skriva om. Studio Ett fredagskrönikör Björn Elmbrant tycker sig i det som skett se ett mönster, någonting som går igen i hur andra frågor hanteras.

Blomakuten
En akutinlämning för vissnade krukväxter. Det finns det snart en, på Gotland. Det är behandlingskollektivet Hassela Gotland som ska öppna en inlämning för blommor som mår dåligt, eller folk bara tröttnat på. Krukväxterna skall där få vård av ungdomar som också de levt ett sargat liv. Hör Anton Karis reportage från Klintehamn.

Jakten på den sista matfisken
För inte så länge sen var torsk, om inte fattigmansmat, i alla fall vardagsmat på mångas bord.
Idag, när vi tittade i en av saluhallarna här i Stockholm, låg kilopriset på torsk på 195 kronor. Bristen på torsk har gjort den till en lyxvara. Isabella Lövin, författare till boken Tyst hav medverkar.

”This is England”
Ikväll har den omtalade filmen ”This is England” Sverigepremiär. Filmen som handlar om skinheadskulturen som den såg ut innan alla förknippade den med nynazister och rastister. Filmens huvudperson är en mobbad 12-årig pojke som blir kompis med ett gäng skinnskallar.
Reportage av Johan Mathias Sommarström. Därefter samtal med Mats Göransson om svensk skinnskallekultur.

Programledare: Monica Saarinen och Nathalie Besér
Producenter: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".