1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Jörgen Huitfeldt

Mobbing, Nordic battle group, Stureplansmålet och bostadsmarknaden i USA

Måndag 20 augusti

16.00-16.45

Mödravård
Gravida kvinnor med invandrarbakgrund drabbas mycket oftare av komplikationer när de föder barn än vad svenska kvinnor gör. Detta enligt en studie från Karolinska Institutet. Samtal med Eva Robertson, barnmorska.

En knuff i ryggen, fula ord eller bara tystnad
Efter ett långt och skönt sommarlov börjar skolan igen. För många barn är det början på en vardag fylld av trakasserier och hot.
Varje dag mobbas 60 000 elever enligt Skolverket. 1 miljon står och tittar på. Vad gör ditt barn? Om mobbning. Bl a medverkar: Christian Fridh, regionschef Friends Umeå, Hans Lindberg, pappa, Ingela Nordahl, lärare, Thomas Lohmander och Lars Arrhenius, skolverket.

Nordic battle group
Just nu tränas 1600 svenska soldater i snabbinsatsstyrkan Nordic battle Group, som från årskiftet ska stå till EU:s förfogande och på kort varsel kunna sättas i i krishärdar runt om i världen. Men frågan är om EU klarar av att leva upp till förväntningarna. Dessutom riskerar EU att för första gången skaffa sig fiender, varnar statsvetare. Reportage av Susanne Palme.

17.00-17.45

Stureplansmålet
Domen i det så kallade Stureplansmålet, har skapat en minst sagt livlig debatt. Två unga män friades från anklagelsen att under förnedrande former ha våldtagit en 19-årig kvinna och efter det har tidningarnas krönikörer utifrån den händelsen angripit allt från kvinnosynen på Stureplanskrogarna till sexualbrottslagstiftningen. Men journalisterna verkar driva sina kampanjer utan att läsa själva domen och utan att vara insatta i fallet. Cecilia Beckroth, nämndeman i stureplansmålet och Mikael Nestius, chefredaktör på gratis tidningen stockholm City.

Bostadsmarknaden i USA
Oron på den amerikanska börsen beror ju till del på den sviktande bostadsmarknaden i USA, där flera bolåneinstitut gått i konkurs de senaste veckorna. Enbart i delstaten Kalifornien förlorade klarade drygt 17.000 hemägare under det andra kvartalet i år inte av sina husbetalningar. Det är åtta gånger så många samma period förra året. För några år sedan då huspriserna stod i topp, lockade bankerna med allehanda fantasifulla lån. Men i takt med att marknaden mattats av, stiger räntorna, för många husägaren har amorteringarna blivit för höga, och i allt snabbare takt tvingas dom nu lämna sina hem. Reportage av Claes Andreasson.
Samtal med Jörgen Appelgren, chefsekonom Nordea.

Mohammedteckningar
Som vi berättat tidigare här i Studio Ett har konstnären Lars Vilks haft stora problem att ställa ut sina mohammedteckningar där profeten avbildas som en rondellhund. De institutioner som har sagt nej till att ställa ut dom har dels hänvisat till att de inte vill kränka andra människor, dels varit oroliga för vad religiösa extremister skulle kunna ta sig till. Men nu ska teckningarna troligen ställas ut. Och det sker med hjälp av nätverket Sekulära Muslimer. Samtal med Hooman Anvari, initiativtagare till nätverket.

Barnskiva med barnlåtar
I dag börjar många barn skolan och vardags stressen drar igång på allvar. Men hur ser lågstadie barn på oss vuxna egentligen? Bosse Löthen har funderat mycket på det. I dagarna kommer han ut med barnskiva med titeln ”Bosses vänner - läget”. En skiva för barn från 6 år och uppåt. Vår reporter Katarina Gunnarsson träffade Bosse Löthen för att prata om bland annat stressiga mornar.

Orkanen Dean
Som du hört i ekot väntas orkanen Dean närmaste dygnet slå med full kraft mot Mexiko. Tusentals turister flyr nu landet. Utegångsförbud råder och orkanen har dödat nio människor under sin framfart genom Karibien. Sent i går kväll passerade ovädret Jamaicas kust och lämnade landet med uppslitna träd av och avblåsta hustak. Samtal med Josefin Åhman-Skog, som är på semester på Jamaica och anlände för 5 dagar sedan.

Peter Leder är Sveriges honorärkonsul i staden Cancun på den mexikanska Yucatanhalvön där orkanen väntas rasa in under kvällen. Han är lugn och säger att samhället är mycket väl förberett och har bra med skyddsbyggnader för befolkning

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Christer Johansson
Producenter: Maria Meschke och Marie-Caroline Biver
maria.meschke@sr.se
marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".