1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Behövs biograferna?
4 av 5
Faiza Alaraji
5 av 5
Hur många ska det vara i ett klassrum?

Fosterhemsrapport, bio och björnjakt

Tisdag 21 augusti

16.00-16.45

Fosterhemsrapport
Barn i fosterhem, institutioner och familjehem har vanvårdats i flera decennier i Sverige. Det går att läsa i den första delrapport som regeringen fick idag. Där berättar 62 personer om deras tid i fosterhem, på institutioner och familjehem, och hur dom vanvårdades. De flesta under 50- och 60 talet men några också på 80- talet.
Med oss har vi Göran Johansson, som leder den statliga utredningen av den sociala barnavården i Sverige.

Biodöden
Hoten mot biograferna har varit flera under åren. Allt från TV och video till hemmabio och nedladdning. På 50 år har två av tre biografer försvunnit. Nu efter Astorias konkurs har SF Bio en dominerade ställning på biografmarknaden. Vad betyder det för vilken film vi får se? Hur förenar man konst med kommers? Vem ska värna om de smala kvalitets filmen? Behövs biograferna överhudvudtaget?
Vi sänder direkt från Filmstaden Bergakungen i Göteborg.

Medverkar gör Göran du Reés, professor vid filmhögskolan i Göteborg, Claes Gunnarsson, småbiografägare och filmdistributör, Magnus Blomberg, regionschef, SF Bio Göteborg och Linda Zachrison, avdelningschef, Filminstitutet.

Ambulanser i vägspärrar
Gör det enklare för palestinska ambulanser att passera genom vägspärrarna in i Israel, det kräver en israelisk människorättsgrupp som idag kommer med en ny rapport. Organisationen ”Physicians for human rights”, anser att palestinier riskerar att skadas eftersom ambulanser fördröjs eller stoppas av säkerhetsskäl. Tidigare i somras dog en 18-årig man i en ambulans vid en av vägspärrarna utanför Betlehem.
Reportage av Katja Magnusson, radions utsände i Jerusalem.

17.00-17.45

Fosterhemsrapport forts.
Många före detta fosterbarn har berättat om stora missförhållanden under sin uppväxt i fosterhem, familjehem och på institutioner i Sverige.
Studio Ett talar med Lars Waerner som själv har hemska erfarenheter och med Telle Söderberg som idag har fyra fosterbarn och som säger att det är svårt för kommunerna att hitta villiga familjer, inte minst efter dagens rapport.

Flyktingar från Irak hjälper varandra
Det finns för närvarande 2 miljoner irakiska flyktingar i grannländerna Syrien och Jordanien. Människor ur alla samhällsklasser flyr undan våldet och terrorn i Irak. Många har lämnat sina hem, sina arbeten och sin skola för att istället leva ett osäkert liv som flykting.
En av de som flytt Bagdad är Faiza Alaraji. Hon är utbildad ingenjör och drev tillsammans med sin man en egen ingenjörsfirma i Bagdad. För två år sedan fick de nog och flydde till Jordanien. Här driver nu Faiza en liten enkel hjälporganisation för landmän på flykt.
Reportage av Anton Karis.

Klasstorlek
Höstterminen är här och många barn får nya klasskamrater, i vissa fall väldigt många. Vissa klasser kan idag innehålla 30 elever. Lärarnas Riksförbund vill nu ha en gräns för hur stora grupperna ska få lov att vara. Är stora klasser bra eller dåligt?
Det ska vi debattera med Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund och Maria Stockhaus, ordförande i Barn och Ungdomsnämnden i Sollentuna kommun och även ordförande i SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) utbildningsberedning.

Citytunneln
I direktsändning skedde ett genombrott i bygget av Citytunneln i Malmö: då nådde den första tunnelborren, som sedan förra året har ätit sig sig fram under stan, till schaktet vid Triangeln mitt i stan med ett brak och intresserade malmöbor har kunnat följa genombrottet på storbilds-TV ovan jord. Vår reporter Lotta Malmstedt har under eftermiddagen varit på plats i schaktet.

Björnjakt
Björnjakten inleddes i Sverige idag. 184 björnar är årets kvot och den första björnen fälldes i Västerbotten i morse. Vi talar med Karl-Evert Helsén som ännu inte fällt någon i år, men som just nu är ute på björnjakt.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H Eriksson

Producenter: Anders Diamant och Linda AP Larsson
anders.diamant@sr.se    linda.ap.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".