1 av 5
Maria Ridderstedt
2 av 5
Monica Saarinen
3 av 5
4 av 5
Ett sjukt hav
5 av 5
Frigivna fångar i Rwanda

Östersjön och polisrättegång

Onsdag 22 augusti

16.00-16.45

Politiska krisen i Irak.
Den irakiska regeringen faller sönder bit för bit. Hälften av ministrarna i premiärminister Nouri al-Malikis regering har hoppat av, och i parlamentet är stödet för regeringen mycket svagt. Nu börjar även George Bush, som tidigare kallat Maliki för ”rätt man för Irak”, börjat backa,och kritiserar nu Iraks handlingsförlamade regering. Hur ser det politiska alternativet i Irak ut?
Samtal med Titti Nylander, Ekots utrikespolitiska kommentator.

Det politiska spelet kring Östersjön
Finns nåt hopp för ett av världens mest förorenade hav?
Trots decennier av larmrapporter och samarbete över gränserna så befinner sig Östersjön i djup kris. I veckan pågår det årliga Östersjöfestivalen för att sätta strålkastarljuset på ett plågade hav, men klarar regeringarna kring Östersjön av att samarbeta om en räddningsplan?

Studio Ett om det politiska spelet kring ett sjukt hav!

Medverkar gör bland andra Lasse Gustavsson, generalsekreterare Värdsnaturfonden, Åsa Andersson, marinbiolog, Cecilia Malmström, EU-minster och Bengt Lindroth, Sveriges Radios Nordenkorrespondent.

Nya jobb
Vi ska till Arboga, där vi under årens lopp följt några personer och deras kamp på arbetsmarknaden. Sen sist har mycket hänt. Abetsmarknadspolitiken har lagts om. Samtidigt har högkonjunkturen lett till många nya jobb. På hösten förra året träffade Studio Ett bland andra Jeff Marklund, som då jobbade på kommunens arbetsmarknadsenhet. Idag har han fått ett riktigt jobb med en riktig lön - och det betyder mycket för honom. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Polismordsrättegången
Apropå den pågående rättegången om polismordet i Nyköping i juni ska vi prata om polisens beredskap att gripa eller omhänderta psykiskt sjuka eller påverkade personer. Har polisen den utbildning som krävs?
Ekots reporter Tove Svenonius, som varit på plats, ger oss ett referat från dagens förhandlingar. Vi följer därefter upp med ett samtal mellan Lena Tysk, enhetschef på Rikspolisstyrelsen och Karin Porat, polis ute på fältet.

Rwanda
Fortfarande sitter hundratusentals människor inspärrade i fängelser i Rwanda, både misstänkta och dömda för folkmordet 1994, då omkring 800 000 människor sköts, hackades eller klubbades ihjäl. Många har nu avtjänat sina straff och lever ute i samhället. Även om det pågår ett omfattande arbete med att försöka integrera dem är det ingen lätt process.
Reportage av Rickard Myrenberg.

Var går gränsen för litteraturen?
Får en författare skriva vad som helst om verkliga personer  och göra det i skönlitteraturens namn? Den frågan väcker journalisten Per Wirtén på Expressens kultursida idag, med anledning av Maja Lundgrens omtalade roman ”Myggor och tigrar”. I Studio Ett idag får Per Wirtén debattera detta med bokens förläggare, Magnus Berg, Albert Bonniers förlag.

Cykelolyckor
Cykelolyckorna har ökat i år igen efter en kraftig nedgång förra året, det har Ekot rapporterat om idag. Bara de senaste dagarna har två dödsolyckor inträffat i mötet mellan bil och cykel. Studio Ett gav sig ut på stan och talade med olika trafikanter och med CG Wrangel, chef för trafikpolisen i Stockholms city, om riskerna som finns.
Reportage av Anders Diamant.

Burma
Vi ska till Burma där 13 oppositionsledare gripits inatt, anklagade för att ”undergräva landets stabilitet och säkerhet”, ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse. Idag har runt 150 demokratianhängare demonstrerat i huvudstaden Rangoon i protest mot gripandena, en demonstration som avbröts brutalt av anhängare till militärjuntan.
Samtal med Bertil Lintner, SvD:s Asienkorrespondent.

Programledare: Monica Saarinen och Maria Ridderstedt

Producenter: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se  karin.wickstrom@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".