1 av 3
Monica Saarinen
2 av 3
3 av 3
Annika H Eriksson

Ett år efter valet, riksmötets öppnande

Tisdag 18 september

16.00-16.45

Politisk makt
I Göteborg stärkte de röd-gröna sin ställning. Men vilken politisk makt har de egentligen med en borgerlig regering? 
I Uddevalla prickar de borgerliga av punkt efter punkt sedan de tog makten i kommunen. Hade de klarat det utan regeringen?
Medverkar gör bl a Annelie Hultén, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, Jan Hallberg (m) kommunalråd Göteborg, Folke Johansson, statsvetare, Mats Wångersjö, chef samhällsredaktionen GT och Hans Jonasson Uddevallapartiet.

Dansk terrorrättegång
I Köpenhamn pågår just nu en rättegång mot fyra personer som står anklagade för att ha föreberett terrordåd på flera håll i Danmark. Det tog ett år innan rättegången kom igång, och dagarna före så sprängde säkerhetspolisen ännu en så kallad terroristcell i Köpenhamn. Detta har höjt nervositeten i Danmark. Gösta Lempert rapporterar.

17.00-17.45

Riksmötets öppnande
Ceremonin startar kl 14.00 med att kungen förklarar riksmötet öppnat och statsminister Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen. Vad sa egentligen Fredrik Reinfeldt i sitt tal vid Riksdagens öppnande idag? Retorikkonsulten Christer Hanefalk analyserar.

Gaza
Det har gått tre månader sedan Hamas tog över makten. Ett maktövertagande som föregicks av häftiga strider mellan Fatah och Hamas-anhängare. Cecilia Uddén, SR:s Mellanösternkorrespondent rapporterar.

Amerikansk ekonomi
Ikväll vet vi om den amerikanska Centralbanken sänker styrräntan, så som många på marknaden förväntar sig. Och om sänkningen isåfall blir så stor att dom amerikanska hjulen börjar rulla igen. För just nu är oron för en ekonomisk tillbakagång stor. Det är framförallt krisen på bostadsmarknaden som fått folk att börja hålla i sina pengar. Reportage av Daniel Alling.

Nicholas Sarkozys linjetal
Frankrikes president Nicholas Sarkozy har nu varit president i fyra månader. Idag håller han ett så kallat linjetal, där den kommande politiken stakas ut. Laurence Beck-Friis, svenska bosatt i Paris och Francoise Nieto, fransyska medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H ErikssonProducenter: Magnus Westberg och David Gustafsson
magnus.westberg@sr.se david.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista