1 av 9
Hur ska man gå tillväga?
2 av 9
3 av 9
Zarah Leander 1938
4 av 9
Provsprängning i Nevada-öknen 1962.
5 av 9
Stefan Einhorn
6 av 9
Björn Elmbrant
7 av 9
Jörgen Huitfeldt
8 av 9
9 av 9
Li Hellström

Alzheimer och vår största diva

Fredag 21 september

16.00-16.45

Oro i Libanon
Libanon jäser av oro inför presidentvalet nästa vecka. Ska parlamentet välja en Syrienvänlig eller en Syrienkritisk president är frågan? Tidigare i veckan mördades en av de kritiska parlamentarikerna och nu hävdas att syrienanhängarna försöker vinna presidentvalet genom att helt enkelt ta livet av sina motståndare en efter en.
Samtal med Caroline Salzinger, SR:s korrespondent och Loui Sharaf, barnhjärtläkare verksam i Beirut.

Alzheimer
Det forskas som aldrig förr om Alzheimers sjukdom och möjligheterna att bromsa sjukdomen ökar. På sikt hoppas man på vaccin eller botemedel, men fortfarande lever många tusen människor med sjukdomen, som i allra högsta grad även drabbar deras anhöriga.
Vad kan man göra för att lindra och vad kan man göra för att förebygga?
Och hur är det att leva med en älskad människa som försvinner in i glömskan?
Medverkar gör Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet, Ulla Rudberg, som kan berätta om sin sjuke make Lasse och deras gemensamma kamp mot Alzheimers sjukdom och Sirkka-Lisa Ekman, fd sjuksköterska och professor i omvårdnad.

Studio Ett sänder direkt från Kulturhuset i Stockholm.

Fredagskrönika
I veckan som gick köade oroliga kunder utanför bolåneinstitutet Northerns Rocks kontor runt Storbritannien för att ta ut sina pengar. Den brittiska riksbanken, som först förklarat att man inte skulle komma några banker med dåliga lån till undsättning, bytte plötsligt uppfattning,  garanterade insättarnas pengar och släppte till ett antal miljarder.
Men hur mycket ska regeringar och riksbanker vara räddaren i nöden, när äventyrliga bankdirektörer kör i diket? 
Detta undrar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

17.00-17.45

Bojkott av ”Idol”
Är programmet Idol skuld till att barn mobbar varandra? Det menar i alla fall barn-och elevombudsmannen Lars Arrhenius som på Skolverkets hemsida har uppmanat till bojkott av programmet. Lars Arrhenius och Tv4:s programdirektör Åsa Sjöborg medverkar.

USA och kärnvapensprängningar
På söndag är det på dagen femton år sedan landet genomförde sin senaste provsprängning av kärnvapen. Den amerikanska Kongressen har fortfarande inte ratificerat provstoppsavtalet, och Bushadministrationen utesluter inte möjligheten att ,om den nationella säkerheten kräver det, återuppta provsprängningarna i Nevadaöknen.
Reportage av Klas Andreasson.

Fredagsgästen
Vår fredagsgäst är Stefan Einhorn, professor och ordförande i etikrådet och även flitig författare. Han är nu aktuell med en ny bok, ”Medmänniskor”.

Zarah Leander 100 år
Hon skulle ha fyllt hundra år i år, Zarah Leander, och det firas på många olika sätt: genom böcker, konserter och nu med en nyskriven opera, som har premiär på Folkoperan i helgen. Hon fortsätter att fascinera, sångerskan och skådespelerskan som är en av de få riktiga divor vi har haft i Sverige.
Reportage av Eva Malm Öhrström.

Vigseltvist
Ska kyrkan få bestämma om ett brudpar ska gå upp för altargången tillsammans eller om brudens far ska lämna över bruden? Nyligen sa kyrkoherde Yvonne Hallin nej till ett önskemål om att få bli överlämnad av sin far. Men inom Svenska kyrkan finns olika uppfattningar. Medverkar gör också prästen Elisabeth Arborelius.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Li Hellström

Producenter: Maria Mescke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se  karin.wickström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista