1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Pia Diaz Bergner
4 av 6
Gordon Brown.
5 av 6
Protester i Burma.
6 av 6
Foto: Maria Persson Löfgren/SR

Socialdemokraternas miljöpolitik, glesbygdspolitik, Burma

Måndag 24 september


Socialdemokraternas miljöpolitik
Idag presenterade socialdemokraterna ett nytt program för energi och klimatpolitik. Bland annat vill de tvinga bensinbolagen att sälja förnybara drivmedel och utöver det vill de införa så kallade vita certifikat för att göra energianvändningen mer effektiv. Thomas Östros, socialdemokratisk vice ordförande i näringsutskottet och Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen, medverkar.


Om glesbygdspolitik och småpartier
Ett år efter valet finns ingen glesbygdspolitik kvar, menar glesbygdsexpert. Sverige har aldrig varit så splittrat, anser statsvetare. Lyssna på vad människor själva berättar om tillståndet i Sverige. Aldrig tidigare har så många valt att rösta på andra partier än de etablerade som i förra valet. Men hur går det då för lokala partierna och för småpartierna runt om i landet, de som lovade att bredda demokratin? Röster från kommunerna i Sverige, från norr till söder.
Samtal med: Lars Nord professor i politisk kommunikation, Mittuniversitetet i Sundsvall , Kerstin Lindblad utredare Glesbygdsverket, Malin Rönnblom doktor i statsvetenskap, Umeå Universitet och Jessica Brander reporter Sveriges Radio.

17-17.45

Burma och omvärlden
Demonstranterna blir bara fler och fler i Burma. Hur kommer militärregimen i landet att reagera på de växande protesterna och vad säger omvärlden i så fall? Samtal med bland annat vår Asienkorrespondent Nils Hornér.

Fackets medlemsras
A-kassorna och facken har tappat många medlemmar det senaste året. A-kassorna har hittills förlorat över 300.000 medlemmar och facken 130.000 medlemmar. Ett av de förbund som tappat flest medlemmar är Handels. Men i Eskilstuna försöker nu avdelningen där att vända raset, bland annat genom en telefonkampanj. Reportage av Lars Ekelöf. 

Gordon Brown 
Vad vill premiärministern och labourledaren Gordon Brown med politiken i Storbritannien? I eftermiddag håller han sitt linjetal. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Maria Eksedler.

Boris Berezovkij
Vi får också höra vår Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren intervju med mannen som kallats Putins fiende nummer 1. Exil-oligarken Boris Berezovkij, som hade ett nära samröre med den mördade agenten Litvinenko.

Rena kläder
Det blev ett nej från företagen Fjällräven och Gudrun Sjödén när organisationen Rena kläder ville granska hur de arbetar med sociala ansvarsfrågor i sina fabriker i Asien. Vad betyder det för företagen? Det ska vi prata om. Med oss i samtal är Malin Eriksson från Rena kläder och Sasja Beslik från Banco Fonder.

Programledare: Monica Saarinen och Pia Diaz Bergner
Producenter: Anders Diamant och Agneta Kellgren

anders.diamant@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista