1 av 5
2 av 5
3 av 5
Lotta Malmstedt
4 av 5
Jörgen Huitfeldt
5 av 5
Michela Vittoria Brambilla

Riktlinjer om Irak . Kan ny lag få stopp på nätpedofiler? Skogen och budget.

Tisdag 25 september

16-16.45

Riktlinjer om Irak
Inga irakier får skickas tillbaka till centrala och södra Irak. Det hävdar FN:s flyktingorgan UNHCR, som nu kommit med nya riktlinjer om Irak. UNHCR gör alltså en helt annan bedömning än Migrationsverket som anser att situationen i Irak förbättrats och att det nu är möjligt att avvisa asylsökande dit. Hur tungt väger UNHCR:s bedömning? Kan Sverige strunta i vad UNHCR säger? Reportage av Susanne Palme och samtal med Madeleine Seidlitz ansvarig för flyktingfrågor på Amnesty och Ove Bring professor i internationell rätt vid Försvarshögskolan.

Kan ny lag få stopp på nätpedofiler?
Barnporrbilder är förbjudna men ännu är det tillåtet i Sverige att förföra barn och unga i skrift. Och i väntan på att en ny lag ska komma kan nätpedofilerna ragga fritt på internet. Hör i Studio Ett om malmöföretaget som kartlagt 1.500 svenska män som söker sexkontakt med unga på nätet och om lagen som ska börja gälla nästa år och som ska sätta stopp för att vuxna tar sexuella kontakter med barn på internet. Men går det att få stopp på hanteringen? Samtal med Mats Andersson Netscan, Sven-Erik Alhem överåklagare och Carina Larsson biträdande jurist.

17-17.45

Hur reagerar juntan?
Hur kommer militärregimen i Burma att reagera på de senaste dagarnas kraftfulla demonstrationer? Och hur ser denna regim som styrt landet i 45 år ut? Samtal med Bertil Lintner, Svenska Dagbladets Asienkorrespondent.

Internets betydelse
Om man jämför dagens protester i Burma med de som inträffade för nästan 20 år sedan så finns en stor skillnad. Idag finns nämligen den moderna informationsteknologin med internet och mobiltelefoner, vilket gör upproret betydligt svårare att dölja och kontrollera för regimen. Samtal med vår Asienkorrespondent Nils Horner och medieforskaren Kajsa Klein om internets betydelse för utvecklingen i Burma.

Maktskifte i Sundbyberg
Sundbyberg har alltid varit ett starkt socialdemokratiskt fäste.
I valet förra hösten, blev det maktskifte och moderaterna tog över klubban i kommunstyrelsen. Under hösten har Sundbyberg fått ett nytt maktskifte från blått tillbaka till rött. Eva Malm Öhrström har träffat några Sundbybergsbor som inte är nöjda med den politiska instabilitet som råder nu och i studion diskuterar vi ämnet med Helene Hellmark Knutsson (s) ny ordförande för kommunstyrelsen och Carl Grufman (m) nyblivet oppositionsråd.

Skogen och budgeten
Regerings beslut att i budgeten minska anslagen till biologisk mångfald, mindre pengar för att göra naturreservat, har applåderats från en del markägare, men från naturvårdshåll kommer kritik. Nu blir det än svårare att leva upp till dom miljömål som riksdagen satt upp och hundratals arter kommer att utrotas, menar exempelvis Urban Emanuelsson, professor och föreståndare för Centrum för biologisk mångfald. Reportage av Sven Börjesson.

Michela Brambilla
I Italien väcker ett nytt namn stor uppmärksamhet i politiken. Hon heter Michela Brambilla och utpekas som kronprinsessa till Italiens tidigare premiärminister, högermannen, Silvio Berlusconi. Michela Brambilla är ordförande i ett nyregistrerat höger-centerparti, Frihetspartiet, vilket i själva verket styrs av Berlusconi. Reportage av Alice Petrén.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Lotta Malmstedt
Producenter: Magnus Westberg och Hans Zillén

magnus.westberg@sr.se    hans.zillen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista