1 av 8
Li Hellström
2 av 8
3 av 8
Jörgen Huitfeldt
4 av 8
5 av 8
Ahmed Yousef
6 av 8
EU:s militära snabbinsatsstyrka tränar på Ledningsregementet i Enköping.
7 av 8
Väcker känslor.
8 av 8
Protesterna i Burma har krävt minst ett dödsoffer.

Göran Perssons eftermäle, nordisk säkerhetspolitik och utvecklingen i Burma

Onsdag 26 september

16.00-16.45

Göran Persson
Gräsrötterna rasar mot Göran Persson, de kallar honom girighetens ansikte och föreslår att han som har så mycket pengar ska jobba gratis. Varför väcker han så starka känsor? Vilka socialdemokratiska tabun är det han utmanar? Och varför gör han det?
Med oss i studion har vi Olle Svenning, journalist på Aftonbladet samt författare till boken ”Göran Persson och hans värld” och Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Nordisk säkerhetspolitik
Hur ser Sveriges samarbete med grannländerna ut och är det på väg att förändras? Hur går diskussionen i Norge, Finland och Danmark, vad betyder förhållandet till NATO och vilka är dom säkerhetspolitiska hoten?
Medverkar gör Tomas Ries, chef för Utrikespolitiska Institutet, Sten Tolgfors, försvarsminister, Håkan Syrén, ÖB och Sveriges Radios förre Nordenkorrespondent Bengt Lindroth.

Irak
Vi ska till Irak, där de politiska framstegen är mycket få och trycket på premiärminister al-Maliki att åstadkomma framsteg är stort. Framförallt är trycket stort från irakierna själva, som är trötta på våldet, vanstyret och sammanblandningen mellan politik och religion. Samtidigt kommer alltfler tecken på en ökad vilja till internationellt engagemang i Irakfrågan.
Vår utsände Lennart Berggren rapporterar från Bagdad.

17.00-17.45

Kritiskt läge i Burma
Även idag har tiotusentals människor har protesterat mot militärregimen. Minst en demonstrant i Rangoon har skjutits till döds och fem har skottskadats, säger en sjukhuskälla till telegrambyrån Reuters. En icke bekräftad källa uppger att  kanske tre personer har dödats.
Vi följer den senaste händelseutvecklingen och har med oss Bertil Lintner, Svenska Dagbladets asienkorrespondent.
En av de nyhetskällor världen förlitar sig på för att få reda på vad som händer just nu är den Oslobaserade radiostationen Democratic Voice of Burma. Htet Kyaw är reporter där och han tror att deras rapportering kan göra skillnad.
Reporter Therese Bergstedt.

Tankar kring lån
Att få låna i en bank är mycket svårare för invandrare än för de som är födda i Sverige. Det visade en nyligen publicerad studie från Nutek. Studien handlar också om kulturella missförstånd, som uppkommer när invandrare försöker låna pengar på banken. Ett missförstånd handlar om att många invandrare kan låna stora summor av släkten. Något som få svenskar gör. Men att vara invandrare och ta med sig släktens insamlade pengar i en plastpåse till banken i hopp om ett lån skrämmer bara bankpersonalen.
Vår reporter Katarina Gunnarsson gick ut på stan för att prata om hur olika vi ser på att låna pengar av varandra.

Surfning på jobbet
Många anställda hos Migrationsverket har porrsurfat på Internet under arbetstid. Flera andra anställda har också använt datorn privat under arbetstid. Migrationsverkets chef säger att man har en tydligt policy om att man bara får använda Internet i tjänsteutövningen. Men hur otillåtet är det på andra arbetsplatser att surfa privat under arbetstid?
Vi talar med juristen Samuel Engblom på TCO om vilka rättigheter man har som anställd idag.

Den palestinska krisen
Just nu förbereder USA en fredskonferens om Mellanöstern och president George Bush tar emot palestiniernas president Mahmoud Abbas i Vita Huset. Samtidigt fortsätter de interna stridigheterna mellan palestinierna, där Hamas styr över Gaza och Fatah över Västbanken. Efter att Hamas tog över i Gaza är det ingen som talar med dem.
SR:s mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén besökte Gaza och talade med den ledande Hamaspolitikern Ahmed Yousef.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Li Hellström

Producenter: Anders Diamant och Karin Wickström
anders.diamant@sr.se  karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista