1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Chikititas klätterträd i Bagdad
4 av 5
Annika H Eriksson
5 av 5
Kravallpoliser patrullerar gatorna i Rangoon.

Föräldralitteratur, Burma

Torsdag 27 september

16.00-16.45

EU:s nya grundlag
Först ska vi prata om läget för EU:s nya grundlag. Holländarna har bestämt sig för att inte hålla folkomrösta den här gången. Vad innebär det för dom andra länderna som varit skeptiska till EU-konstitutionen? Susanne Palme, reporter och Hans Magnusson, ambassadör Nederländerna.

Bokmässan i Göteborg
Först var det böcker med praktiska råd och tips om hur ett barn utvecklas och hur man uppfostrar barn. Sedan kom alla böcker där nyblivna mammor ville dela med sig av sina upplevelser av att bli förälder. Och sen ville papporna också vara med det finns en uppsjö av bloggar och tidningar för föräldrar. Vem skriver alla dessa föräldraböcker, bloggar och krönikor? Vilka läser dem? Vad är de ett uttryck för? Och vilket föräldraskap leder de till? Medverkar gör bl a Carina Nunstedt författare till boken ”12 steg till ett skönare mammaliv” och grundare till tidningen mama, Andreas Ekström, journalist och författare till bloggen och boken ”Hemliga Pappan”, Per Johansson, ansvarig för barn- och familjeutgivningen, Norstedts och Antonia Reuter, psykolog inom mödra- och barnavårdcentralerna i Göteborg.

Chikitita i Bagdad
Vi har sedan februari haft kontakt med en ung kvinna i Bagdad som skrivit egen blogg under signaturen Chikitita. Hon bor tillsammans med sin mor och styvfar. Hon har också en bror som på oklara grunder suttit fängslad i flera år. Chikitita har berättat om ett liv där man mest håller sig inne, där man inte har någon elektricitet, där skottlossning kan pågå i kvarteren där man bor. Det är nu en månad sedan vi hörde henne sist, Anton Karis ringde upp för att höra om läget just nu.

17.00-17.45

Burma
Apropå det spända läget i Burma, diskuterar vi vad FN kan göra och vad bör dom göra när armén skjuter mot folket. Carl Bildt, utrikesminister och Ove Bring, professor Försvarshögskolan medverkar.

 

Solenergi östra Tyskland
Ännu 17 år efter murens fall är östra Tyskland ett sorts B-Tyskland. Rapporterna därifrån handlar oftast om dålig ekonomi, hopplöshet och högerextremism. Men nu ska vi berätta en solskens-historia, bokstavligt talat. För Tyskland är tillsammans med Japan världsledande inom solenergi. Och det är just i östra Tyskland tillverkningen finns och den växer. Per Eurenius rapporterar.

FN:s toppmöte om klimathotet
Klimatfrågan engagerar världens ledare allt mer. FN har haft toppmöte om klimathotet den här veckan och i dag håller president George W Bush ett möte om klimatet. Men medan världens ledare talar drabbas redan världens fattiga befolkning. FN har redan i år skickat ut rekord många appeller om bistånd till länder som drabbats av naturkatastrofer. Maria Ridderstedt reporter.

Finanssåpa
Det ska handla om det som beskrivits som årets finanssåpa försäljningen av Stockholmsbörsen. Den första spekulanten som ville köpa börsen var amerikanska Nasdaq. Sen gav sig de två oljestaterna Dubai och Qatar in i leken. I förra veckan enades Dubaibörsen och Nasdaq enats om ett gemensamt upplägg, som igår antogs av dom stora ägarna. Olof Stenhammar, grundare OMX deltar.

Bushs eget klimatmöte
Idag startar ännu ett klimatmöte i USA denna gång är det USA som står som värd och de har bjudit in världens 16 starkaste ekonomier för att diskutera klimatförändringar och åtgärder. Samtal med SR:s korrespondent Ginna Lindberg som följer mötet på plats.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H ErikssonProducent: Magnus Westberg och David Gustafsson
magnus.westberg@sr.se david.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista