1 av 6
Li Hellström
2 av 6
3 av 6
Björn Elmbrant
4 av 6
5 av 6
6 av 6
Catwalk i Milano.

Burma, Carnegie och den unge Stalin

Fredag 28 september

16.00-16.45

Val i Ukraina
Presdientent Viktor Jusjtjenko och premiärministerna ViktorJ anukovytj var de stora rivalerna under den så kallade oranga revolutionen för tre år sedan, den gången segrade Jusjtjenko och kunde styra in den före detta sovjetrepubliken på en mer västvänlig linje. Men uteblivna ekonomiska förbättringar ledde till ökad besvikelse över Justjenko och i förra årets parlamentsval slog Janukovytj tillbaka och fick en majoritet av parlamentets ledamöter bakom sig.
SR:s korrespondent Maria Persson Löfgren rapporterar från Ukraina inför parlamentsvalet på söndag.

Livet i Burma
Människor i Burma har trotsat diktaturen och demonstrerar på gatorna för demokrati. Hur ser livet ut i ett land som varit under stenhårt militärt styre sedan 45 år och där folket lever i fattigdom, trots rikedomar i naturen? Hur får man vardagen att fungera när den präglas av våld, korruption, censur och angiveri? Och vad ska hända i Burma nu?
Medverkar gör bland andra Lena Bejerot, reporter Sveriges Radio, Jesper Bengtsson, Burmakännare och Bertil Lintner, Svenska Dagbladets korrespondent i Sydostasien.

Fredagskrönika
I veckan som gick kunde Aktuellt i SVT berätta om villaägare som får högre skatt på sitt boende trots att fastighetsskatten avvecklats. Detta fastän Alliansen före valet lovade att ingen skulle få betala mer i avgift än vad man gjorde då i fastighetsskatt. Vad som före valet var så enkelt - fastighetskatten skulle bort - har resulterat i en härva av komplikationer och underliga effekter, och det märkligaste är att kalabaliken gick att förutse, menar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

17.00-17.45

Carnegie och Finansinspektionen
Investmentbanken Carnegie fick idag mycket hård kritik av Finansinpektionen och får böta 50 miljoner kronor samtidigt som vd och styrelsen byts ut, detta efter vårens stora optionsskandal. Vad får det här för konsekvenser?
Medverkar gör Olle Rossander, ekonomijournalist och Peter Norberg, etikforskare på Handelshögskolan.

Nicaragua
Det första Sandinistfrontens ledare Daniel Ortega gjorde när hani början av året för andra gången blev Nicaraguas president, det var att åka till Venezuela. Allt sedan dess har Hugo Chavez varit Ortegas främste rådgivare, och finansiär. En situation som fött hopp, men också förtvivlan hos nicaraguanerna.
Reportage av Lars Palmgren.

Milano, mode och kroppsideal
I Milano är det just nu modevecka. Samtidigt driver ett italienskt klädföretag en kampanj mot anorexi. På stortavlor finns bilder på den nakna, franska skådespelerskan Isabelle Caro. Hon har anorexi och väger 31 kilo.
Vår reporter Eva Malm Öhrström har intervjuat Oliviero Toscani, den kontroversielle fotografen som fotat kampanjen.
Men hur påverkar kampanjer som denna modevärlden? Matilda Tham, adjungerad professor i mode vid Beckmans Designhögskola medverkar.

Manifest för Burma i Stockholm
Folkets protester i Burma har engagerat en hel värld,och idag har människor på flera platser runt om i Sverige manifesterat sitt stöd för burmesernas kamp och många har också hörsammat de SMS och  epost-upprop som cirkulerat de senaste dagarna om att man idag ska bära röda kläder som ett stöd för munkarnas kamp.
Vår reporter Therese Bergstedt finns direkt på plats vid Medborgarplatsen i Stockholm, där även Sveriges riksdagspartier vill visa sitt engagemang för Burma.

 

Montefiore och Stalin
Som tonåring var Josef Djugasjvili en begåvad präststudent, poet och sångare. Som ung man blev han framgångsrik bankrånare. I medelåldern blev han en av historiens värsta massmördare, fast då under sitt nya efternamn - Stalin. Den brittiske historikern och journalisten Simon Sebag Montefiore har forskat om Stalin i över tio år. I dagarna kom hans nya bok på svenska - boken om ”Den unge Stalin”.
Reportage av Jens Möller.

Programledare: Ami Hedenborg och Li Hellström

Producenter: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se  karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista