1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
4 av 5
Pia Diaz Bergner
5 av 5

Klimathot, facket, pensionärsuthyrning och Kina

Måndag 1 oktober

16.00-16.45

Klimat och sårbarhetsutredning
I dag presenteras utredningen om hur klimathotet kommer att påverka Sverige och vad vi kan göra för att förebygga katastrofer. Utredaren Bengt Holgersson medverkar.

Vart är facket på väg?
Hur ska fackföreningsrörelsen möta ett snabbt föränderligt samhälle? Medlemmarna minskar i antal och många säger att de inte tycker att de längre har råd att var med i facket. I Umeå vill Metallklubben gå i politisk strejk på grund av regeringens föreslagna sänkning av sjukpenningen. Är det med hot om strejk medlemmarna ska komma tillbaka och nya värvas eller ska det ske med samförstånd?
Ett privat alternativ, själva kallar de sig light fack, har också dykt upp i Sverige. Där är man abbonent istället för medlem och köper de tjänster man behöver.
Lars Ekdahl, Professor Mälardalens högskola, Christan Sjövind, grundare av företaget Jobb och Liv, Björn Nyström, leder kristdemokraternas fackliga sociala råd/nätverk, Emil Broberg, aktiv syndikalist i Umeå Lokala Samorgansiation, Per-Erik Johansson, ombudsman, IF Metall och Christer Fridén, Korrespondent medverkar.

Algotssömmerskor
Under 1960-talet skrek svensk industri efter arbetskraft och busslaster med människor hämtades till Sverige för att hålla det svenska välfärdsmaskineriet igång. 1967 kom bland andra unga kvinnor från dåvarande Jugoslavien. De importerades som sömmerskor direkt till Algots Textilfabrik i Borås. I år firar kvinnorna 40-års jubileum i Sverige. Bosca Todorovska och hennes väninnor har träffats i Makedoniska föreningen i Borås för att förbereda 40-års jubileet den 6 oktober. Reportage av Samira Othman.

17.00-17.45

Burma
I helgen berättade den norsk-tyske frilansjournalisten Hans-Joachim Schilde om en burmesisk överste som deserterat från militären för att han inte vill döda munkar. Vi har intervjuat Hans-Joakim Schilde som just nu befinner sig på gränsen mellan Thailand och Burma tillsammans med översten. Maria Leissner, Sveriges demokratiambassadör medverkar.

Pensionärsuthyrning
Hyr en pensionär, det går det faktiskt att göra. Det är Rune Danielsson, själv pensionär, som startat en arbetsförmedling för pensionärer som vill rycka in och jobba extra. Och det finns det många som vill, har Rune Danielsson märkt sedan han kom igång med sin ide i somras. Reportage av Anton Karis.

Carnegie
Tidigare i dag avgick Karin Forseke som ansvarig för att hålla i utförsäljningen av statliga bolag.
Eftersom hon tidigare var chef för Carnegie har hennes lämplighet ifrågasatts alltmer. Som om det inte var nog, så är Carneige dessutom en av regeringens finansiella rådgivare inför utförsäljningarna. Göran Greider, chefredaktör på Dalademokraten och Peter Wolodarski, ledarskribent Dagens Nyheter medverkar.

Kina
Inför OS i Beijing lovade Kina större frihet för medier, men vad blev det av löftena? För kinesiska journalister handlar vardagen till stora delar om att hitta vägar att undvika myndighternas kontroll och nästan hälften av de utländska journalister som svarade på en undersökning av Foreign Correspondents’ Club i år säger att de råkat ut för någon form av myndightesinblandning i sitt arbete under första halvan av året. Reportage av Hanna Sahlberg.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Pia Diaz Bergner
Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista