1 av 5
Li Hellström
2 av 5
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
En helikopter ägd av Blackwater USA
5 av 5

Toppmöte, knarkmissbruk och Blackwater

Tisdag 2 oktober

16-16.45

Toppmöte mellan Nord och Sydkorea
Vi ska tala om det historiska toppmötet mellan Nord och Sydkorea vad hoppas nordkoreanerna få ut av det och vad är möjligt? Samtal med Paul Beijer f.d. ambassadör i Nordkorea.


Knarkmissbruket

Toalettsitsar som används för att dra en lina kokain, krogvakter som säljer knark och bartenders som jobbar drogpåverkade. I Göteborg har nattklubbar fått varningar för att de gett efter för knarkmissbruket.
Men vems är ansvaret? Krogägarnas? Polisens? Hur ser det förebyggande arbetet ut och har det någon verkan? Medverkar i samtal gör; Stefan Christiansson chef Citypolisen, Magnus Albrektsson VD Park Lane, Lennart Johansson narkotikasamordnare samarbetsprojektet RUS, Anders Magnusson Göteborgs kommun alkohol och narkotikaprevention.

Shanghai och design
Kina betraktas idag som textilens vagga. Ja, hela världens symaskin. Men trots att Kina tillverkar merparten av världens elektronik, skor och kläder så har dessa designats utanför Kinas gränser. ”Made in China” står det i var och vartannat plagg. Kineser är också kända för att vara duktiga på att kopiera andras design. Men många unga kineser drömmer om en framtid som världsledande modeskapare och designers. Reportage av Towe Cho Matre.

17-17.45

SIDA får svidande kritik för Afrikabistånd
Biståndsmyndigheten SIDA får underkänt av Riksrevisionen. Granskningen visar att SIDAs kontroll av hur biståndsmedlen används har stora brister. I Studio Ett medverkar Staffan Ivarsson, författare till Riksrevisionens rapport och Magnus Lindell från SIDA.


Franska protester
I Frankrike står president Nicolas Sarkozy snart inför sin första hårda prövning på hemmaplan. Den 18 oktober planeras stora strejker i protest mot hans reformpaket. Sarkozy vill bland annat höja pensionsåldern för anställda inom statliga företag och minska personalen, för att spara pengar åt staten. Dom järnvägsanställda hör till dom grupper som kommer att lägga ner arbetet. Många av dem går i pension vid 55, lokförarna går redan vid 50. Dom vill strejka för att visa sitt missnöje och sätta press på regeringen. Reportage av Alice Petrén. 

Danmark
I Köpenhamn väntas det demonstrationer mot nedskärningar i välfärden. Vi samtalar med vår reporter Gösta Lempert som befinner sig på plats.

Veteran-VM
I skuggan av friidrotts-VM i Japan för en månad sedan med världsstjärnor som Carolina Klüft och Susanna Kallur har det hållits ett annat världsmästerskap i friidrott nämligen veteran-VM i Italien. För man behöver inte vara ung för att stöta kula, hoppa höjdhopp och springa sprintsträckor, en av dom som tävlade för Sverige och kom hem med medaljer i alla valörer var 75-åriga friidrottaren Asta Larsson från Lund. Reportage av Lotta Malmstedt.

Blackwater
Det omstridda företaget Blackwater har varit inblandat i 195 skottlossningar i Irak sedan 2005, visar en rapport från USA-kongressen. Samtidigt pågår en utredning om Blackwaters inblandning i dödsskjutningarna av elva irakier den 16 september. Caroline Holmqvist, som tidigare forskat om privata säkerhetsföretag vid SIPRI, medverkar i ett samtal om hur vanligt det är med den här typen av privata säkerhetsföretag och vad de egentligen har för roll i konflikter. Medverkar gör också Abir Alsahlani chef för irakiska demokraticentret.

Programledare: Li Hellström och Annika H Eriksson
Producenter: Magnus Westberg och David Gustafsson

magnus.westberg@sr.se
david.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista