1 av 6
Jörgen Huitfeldt
2 av 6
3 av 6
Agneta Furvik
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Diskriminering inom idrotten, Carnegiehärvan och kokainbeslag i Spanien

Torsdag 4 oktober

16.00-16.45

Turkiet
Först om Turkiets längtan efter EU-medlemsskap och Frankrikes skeptiska inställning mot att ta in detta stora, muslimska land i unionen. Inte minst på grund av det här är relationerna mellan länderna ansträngda men Frankrikes utrikesminister Kouchner är på väg till Turkiet och imorgon träffar han såväl premiärminister Erdogan som president Gül. Och frågan är om han har med sig något som kan förbättra stämningen länderna emellan.
Samtal med Alice Petrén, Pariskorrespondent och Caroline Salzinger, Korrespondent på plats i Turkiet.

Idrottskampanj
Det brukar heta att idrotten förenar och att alla kan mötas i dess stora famn. Men får verkligen alla plats i den famnen, eller sorteras vissa bort beroende på vem de är? Just nu pågår en kampanj där målet är strängare lagar mot diskriminering inom idrotten. Vi undrar varför det ska vara nödvändigt, möter en idrottsforskare som vill blanda herr- och damidrott och hör topphockeyspelaren som lämnade allt och blev en kritikerrosad musiker och poet.
Leif Larsson, Riksidrottsstyrelsen, Anja Gatu, Sydsvenskans sportkrönikör, Kutte Jönsson, idrottsforskare, Camilla Kempe, Antidiskrimineringsbyrån, Peter Nilsson, projektcontroller i FIFH Malmö, Mattias Simonsson, coach basketlag och Tobias Sandberg, spelare medverkar.

Kokainbeslag i Spanien  
Kokainmissbruket ökar i hela Europa, men allra mest i Spanien. 94 procent av alla sedlar i Spanien bär spår av kokain eftersom dom har använts för att dra upp kokain i näsan. Kokain är en självklar del av nattlivet i Spanien och polisen säger att drogen flödar in över gränserna. Förra veckan hittade polisen över tre ton ombord på en fiskebåt utanför Kanarieöarna. Mycket av kokainet kommer in via Madrids flygplats också. Studio Ett följde polisens arbete där.
Reportage av Petra Socolovsky.

17.00-17.45

Carnegiehärvan
Det tycks vila en förbannelse över försäljningen av statliga bolag. Carnegiehärvan är bara senaste exemplet, för vem minns inte kritikstormen mot Björn Rosengrens försäljning av Telia? Varför blir det så mycket bekymmer?
Björn Rosengren, tidigare socialdemokratisk näringsminister och Dick Kling, nationalekonom på den liberala tankesmedjan Timbro medverkar.

Matfusk
Om det okända fusket med maten på din tallrik. Mats-Eric Nilsson, till vardags redaktionschef på Svenska Dagbladet, har länge intresserat sig för vad maten vi stoppar i oss egentligen innehåller, något som resulterat i boken ”Den hemlige kocken” som kom ut i veckan. Under flera år har han lusläst innehållsförteckningar för olika matvaror och försökt ta reda på vad som döljer sig bakom alla emuleringsmedel och aromämnen. Men hur många konsumenter gör det?
Reportage av Maria Ridderstedt.


Samtal med Helena Giertz, Informationsdirektör och Gunvor G Eriksson (mp).

Moomsteatern
Framtiden har ljusnat för nedläggningshotade Moomsteatern i Malmö. Teatern som har funnits i 20 år och vars fasta ensemble består av förståndshandikappade skådespelare, hade börjat förbereda sig på att kanske tvingas slå igen efter årsskiftet. Eftersom de EU-pengar man levt på de senaste åren då är slut. Men i regeringsbudgeten finns frågan om en långsiktig finansiering av Moomsteatern med, om än i vaga formuleringar. Vilket man på teatern ändå tolkar som att Mooms är en riksangelägenhet som behövs, som ett komplement till den traditionella svenska scenkonsten. Just nu repeterar man Ham-Lätt, världshistoriens mest kända tragedi, förvandlad till fars och på lördag är det premiär.
Reportage av Lotta Malmberg.

Burma
Oroligheterna i Burma är inte längre förstasidesstoff, men vad händer med Burma nu? Hur kan vi påverka regimen i Burma och hur effektiva är egentligen sanktioner frågar vi oss.
Karin Strandås, ordförande Svenska Burmakommittén medverkar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Agneta Furvik
Producent: Magnus Westberg och Kristin Heinonen
magnus.westberg@sr.se
kristin.heinonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".