1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Pia Diaz Bergner
4 av 6
Gordon Brown
5 av 6
6 av 6
Zimbabwier lämnar landet

Dödsmisshandeln, ungas boende och Gordon Brown får kritik

Måndag 8 oktober

16.00 - 16.45

Uppförsbacke för Brown
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown meddelade i helgen att det inte blir något parlamentsval i Storbritannien i höst. Hans uttalande har mötts av mycket kritik, bland annat för att han ska vara feg och välja att senarelägga valet eftersom oppositionsläget för hans eget parti inte är det bästa just nu. Samtal med vår Londonkorrespondent Maria Eksedler.

Boende för unga
Det är tuffare än någonsin för unga att få egen bostad. Allt fler tvingas bo i andra hand. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.  
Nätverket jagvillhabostad.nu vill se en nationell bostadspolitik som gör det lättare för unga att få en bostad. Hur ska unga människor göra? Ska de äga eller hyra sitt boende?
Medverkar gör Erik Nordmark från Jagvillhabostad.nu, Lars Tysklind, riksdagsledamot, (fp), civilutskottet,  Rickard Pettersson, bostadspolitiskt ansvarig för Hyresgäst-föreningen, region Norrland och två boende från det 28 år gamla kollektivet Fingal i Umeå, Maria Johansson och Johanna Bergman Lodin.

Zimbabwier flyr till Sydafrika
Den politiska och ekonomiska krisen i Zimbabwe märks också tydligt i det mycket rikare grannlandet Sydafrika. Ett par tre miljoner zimbabwier antas befinna sig illegalt i landet, och varje dag försöker 3 000 zimbabwier ta sig över gränsen. Vår Afrikakorrespondent Margareta Svensson har träffat några av dem.

17.00 - 17.45

Våld bland unga
I Stockholm avled en 16-åring igår efter att han i fredags natt slagits och sparkats svårt av jämnåriga. Fem 16-åringar begärdes idag häktade.
Nu har 15- åriga Anton Abele som var på plats i fredags, tagit initiativ till en antivåldsmanifestation som ska hållas på fredag. På mötesplatsen facebook på Internet där Anton skrivit om sina planer har redan över 4000 personer hört av sig med stöd. Hör honom och även den erfarna tonårsföräldern Helen Jaktlund, föreningen Farsor och Morsor på stan och Felipe Estrada, enhetschef, Brå. De har tankar kring vad man borde göra för att detta inte ska upprepas i framtiden.

”Zlatan Court”
Vi är med vid förberedelserna inför Zlatans invigning av den nya fotbollsplanen ”Zlatan Court” i stadsdelen Rosengård  i Malmö. Vår reporter Lotta Malmstedt är där.

Samatalsterapi för utsatta barn och ungdomar
Uppskattningsvis 200 000 barn i Sverige lever i familjer där det förekommer våld i hemmet. Bara en bråkdel av dem, får någon form av psykolog- eller samtalshjälp. Det visade en rapport från IOGT- NTO nyligen. Vår reporter Katarina Gunnarsson har träffat en som fått samtalsterapi. Hans erfarenheter har blivit en hip-hopsång, som nu används i utbildningen av socialarbetare runt om i landet. Hör  berättelsen om hur hans pappa slog hans mamma.

Che Guevara
Imorgon är det 40 år sen revolutionsikonen Che Guevara mördades i Bolivia. Under åren har man sett den berömda bilden av honom iförd basker på allt från t-shirts och affischer till vodkaflaskor och Dressmankalsonger. Men vem var han egentligen? Varför blev han en sån ikon för mer och mindre medvetna vänsterungdomar.
Samtal med Lars Palmgren.

Ny teknik för att minska växthusgaser
På många platser runt om i världen arbetas det på att ta fram en teknik som kan ta bort koldioxiden när fossila bränslen som kol och olja används. Om det lyckas kan det betyda ett stort genombrott i ansträngningarna att minska utsläppen av växthusgaser. Redan inom ett år är det tänkt att en sådan anläggning ska vara igång vid det oljeeldade kraftverket i Karlshamn. Reportage av Sven Börjesson.

Programledare:
Monica Saarinen och Pia Diaz Bergner
Producenter
Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se, agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".