1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
5 av 5

Turkiet, gratistidningar och ungdomsvåld

Tisdag 9 oktober

16-16.45

Turkiet
I Turkiet tycks den terrorstämplade organisationen PKK bli alltmer aktiv. I helgen dödades 13 turkiska soldater i strider med kurdiska rebeller. Och för bara en vecka sen dödades 12 civila när deras minibuss sprängdes. Den turkiska militären lägger skulden på PKK och hävdar att det kurdiska självstyret i norra Irak låter PKK operera ostört på sitt territorium. Därför vill den turkiska militären sedan länge gå in i norra Irak något som USA hittills inte har tillåtit. Samtal med Caroline Saltzinger, Sveriges Radios korrespondent och Khaled Salih talesman för Kurdistans regionala regering i Irak.

Gratistidningar
Vi möter dem överallt. På torget, i tunnelbanan, på väg till jobbet, utanför matbutiken eller vid spårvagnen. I år är det ett år sedan ”gratiskriget” började om läsarna. Det var då Stockholm City utökade till Göteborg och Malmö och tillsammans med Punkt.se tog upp konkurrensen med Metro som startade redan 1995.
Vad har gratistidningarna gett oss? Bättre och fler nyheter? Mer ytlighet och skvaller? Vem läser dem? Och hur har de påverkat de traditionella tidningarna?
Medverkar gör Ingela Wadbring, medieforskare, Jonathan Falck, chefredaktör, Göteborgs-Posten, Joakim Fransson, nyhetschef, Punkt SE, Göteborg, Anna Körnung redaktionschef, Punkt SE och Maja Aase, chefredaktör, Journalisten.

Pakistan väntar på Bhutto
I Pakistan stiger nu spänningen inför att förra premiärministern Benazir Bhutto efter flera års i exil återvänder hem nästa vecka. President Musharrafs regim anklagade henne för både korruption och inkompetens under de två perioder hon ledde Pakistan. Men nu har den hårt trängde Musharraf slutit ett avtal med henne om maktdelning. En del pakistanier tycker att Benazir Bhutto svek sina ideal när hon förhandlade med Musharraf. Andra tror att hon kan bli demokratins räddning. Nils Horner träffade några vanliga människor i en fattig del av staden Rawalpindi.

17-17.45


Ungdomsvåld, vem bär ansvaret?
Helgens tragiska händelse i Blekinge när en pojke sköts till döds av en man och händelsen i Stockholm där en annan ung pojke blev ihjälsparkad av ett gäng jämnåriga har lett till många frågetecken. I båda fallen har varningssignalerna varit många och flera av de inblandade ungdomarna har varit i kontakt med myndigheterna. Och många undrar nu hur det kunde hända och vem som har ansvaret. Samtal med Stig-Arne Berglund, universitetslektor i socialt arbete och Ulrika Lundström Karlsson, befäl för polisens ungdomsgrupp i Göteborg city.

Mineraljakt
Världsmarknadspriserna stiger på mineraler. Sverige saknar ännu så länge egen utvinning av tex. kobolt, krom och nickel. Aldrig har så många företag letat guld, koppar och andra värdefulla mineraler i Sverige som nu. Sedan några år tillbaka anordnar SGU (Sveriges geologiska undersökning) mineraljakter i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län. En tävling som ska stimulera jakten på mineraler i Sverige. Reportage av Anton Karis.

Hur farlig är björnen?
Igår morse hittades en älgjägare i 60-årsåldern död i närheten av Valsjöbyn i Jämtland. Både han och hans hund hade dödats av en björn visade det sig och i förmiddags så skjöts björnen av jägaren Lars Svanberg, som jobbat som naturbevakare hos Länsstyrelsen. Samtal med Lars Svanberg.

Vänder sig mot Islam
I Nederländerna har en ung politiker med iranskt ursprung väckt stor uppmärksamhet. Han har bildat en kommitté för muslimer som vill avsäga sig sin religion. Något som gjort att han har fått ta emot upprepade dödshot. Vår korrespondent Stefan Winiger har mött en ung man i Haag som är fullt medveten om att det är starka krafter som han utmanar.

Pappagrupp på export
Modellen med svenska pappagrupper ska gå på export till Ryssland. Mats Berggren, projektledare vid Södertörns lärcentra kom i helgen tillbaka från Sankt Petersburg dit han återvänder nästa vecka för att börja utbilda de första ryska ledarna som ska förbereda män för ett aktivt föräldraskap och en jämställd relation till sin partner. Vi samtalar med honom i Studio Ett.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Annika H Eriksson
Producenter: Anders Diamant och Linda Belanner
anders.diamant@sr.se   linda.belanner@sr.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".