1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Programledare: Titti Nylander och Cecilia Uddén, här på bild tillsammans med Hawarmulla Mohammed, en av toppstjärnorna i Iraks fotbollslandslag, de som vann Asia-kuppen i somras.
4 av 5
5 av 5

Irak, borgerliga alliansen och integriteten på internet

Onsdag 10 oktober

16.00-16.45

Är Irak en ”kollapsad” stat?
Studio Ett sänder från Amman, Iraks grannland. Vi intervjuar irakiska och jordanska experter. Hur pass viktig är framgången i den sunnidominerade Anbar-provinsen? Går det att besegra Al Qaeda? Och vad händer i så fall efteråt, blir det fred i Irak då? Går det att rädda Irak som stat? Vi träffar alltmer desperata irakiska flyktingar i Damaskus och vi intervjuar en av de många amerikaner som arbetar inom de ökända säkerhetsföretagen, ”legosoldat, guldjägare eller världsförbättrare”, hur ser han på sitt uppdrag?
Gäster i studion i Amman: Niclas Trouvé, Sveriges Irakambassadör och Tommy Arwitz, Sveriges ambassadör i Amman.

17.00-17.45

Borgerliga alliansen
Den borgerliga alliansen förklarar sin valseger förra året med att de fyra partierna valde att samarbeta och visa att dom trivs i varandras sällskap. Många gemensamma bussresor ut i landet blev det för att demonstrera sin enighet för väljarna. Nu rullar bussen igen. Och centerledaren Maud Olofsson tycker att stämningen och sammanhållningen alltjämt är på topp. Reportage av Olof Sjölander.

Samtal med Peter Eriksson, (mp) och Henrik Oscarsson, statsvetare.


Ayurvedisk medicin
De alternativmedicinska metoderna blir allt populärare i Sverige när skolmedicinen inte alltid lyckas bota och bättra. Svenskar reser nu bland annat till Indien för att få behandling inom den traditionella läkekonsten ayurveda.
Reportage av Johan Lindahl.

Internet och juridik
Efter att en sextonåring misshandlades så svårt på Kungsholmen i helgen så att han avled, har nu en hätsk diskussion uppstått på internet. Namnen på de som nu är misstänkta för misshandeln har kommit ut på nätet, bland annat via chattforum och många hotfulla inlägg mot de misstänkta pojkarna har skrivits de senaste dagarna.
Så vad innebär då internetsajterna för den personliga integriteten. Är det här bara ett sätt för ungdomar att diskutera en tragisk händelse, eller är det ett forum för att piska upp en lynchstämning mot personer som inte ännu är dömda.
På sajten Fragbite har över 1000 inlägg skrivits sen dödsmisshandeln. Vi får höra Fragbites grundare Filip Hansson, om hur han ser på den situation som har uppstått.
Reportage av Bodil Lundmark.

Samtal med Daniel Westman, doktorand i IT-rätt och Krister Thun, Friends.

Korruption i Ukraina
Till Ukraina, där mutor tillhör vardagen. Ekonomin växer snabbt, men det gör alltså även korruptionen. Den genomsyrar hela samhället och enligt en undersökning har mer än hälften av ukrainarna någon gång betalat mutor. Läkare, lärare, poliser, byråkrater, politiker och journalister mutas systematiskt. Men allra mest pengar betalades till TV-bolagen inför valkampanjen och parlamentsvalet 30 december. Då slogs alla tidigare rekord.
Reportage av Maria Persson Löfgren.

Programledare: Jörgen Huitfeldt, Cecilia Uddén och Titti Nylander
Producenter: Helena Giege och Karin Wickström
helena.giege@sr.se
karin.wickström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".