Telefonväkteri om ungdomsvåldet, Nobels fredspris och Frank Zappas son Dweezil

Fredag 12 oktober

16.00-16.45

Nobels fredspris
Vi ska prata om Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC, som delar Nobels fredspris. Vad gör klimatfrågan till en fredsfråga? Bert Bolin, en av IPCC grundare och Ginna Lindberg, korrespondent i Washington medverkar.


Ungdomsvåldet
Telefonväkteri om ungdomsvåld. Många frågor har väckts efter den tragiska dödsmisshandeln där tonårspojkar var inblandade. Vad kan och vad bör vuxenvärlden göra? Är det ett lotteri att släppa iväg sin 16-åring på stan och vad behöver tonåringar för att hitta rätt?
Vår panel består av Niklas Långström, barn- och ungdomspsykiater vid Karolinska Institutet, Tomas som varit med i olika tonårsgäng sedan 12 års ålder,misshandlat, knarkat och suttit i fängelse, men som nu brutit med sitt gamla liv samt Åsa Danielsson, verksamhetschef på barn- och ungdomshälsovården i lanstinget Gävleborg.

17.00-17.45

Fredspriset och miljön
Freden och miljöproblemen - två sidor av samma mynt?
Hör forskaren i säkerhetspolitik, Peter Halldén, förklara sambanden. Detta efter att Nobels fredspris i år går till FN:s klimatpanel IPCC och USA:s fd. vicepresident Al Gore.

Rödeby
Det har gått en vecka sedan en 15 årig-pojke sköts ihjäl på en gård utanför Rödeby. Även en 16-årig pojke skadades. Mannen som sköt, kände enligt mannens familjen att han tappade kontrollen när ungdomar med käppar gick mot hans hus mitt i natten. Då hade familjen under en längre tid trakaserats av Rödebyungdomar. Familjen är inte ensam, många i Rödeby har känt sig hotade och rädda för traktens tonåringar, bara det senaste halvåret har det gjorts 24 polisanmälningar mot ungdomar på moped. Vad är det som har gått fel i ett samhälle där de vuxna inte klarar av att sätta gränser för sina tonåringar.
Vår reporter Johanna Sjövall åkte till Rödeby och träffade bland annat ICA-handlaren Thomas Säldén.

Manifestation mot gatuvåldet
Den senaste veckan har våldet bland unga varit i fokus, efter förra helgen då en femtonåring och en sextonåring dog. Misshandeln på Kungsholmen ledde till att femtonårige Anton Abele startade en grupp på internet där över 70 000 personer skrivit upp sig de senaste dagarna. Och han har också arrangerat en manifestation mot gatuvåldet i Kungsträdgården idag mellan 17.00 och 18.00, där olika representanter från stockolms politiker och polis kommer att tala. Vi har vår reporter Bodil Lundmark på plats i Kungsträdgården som bland annat samtalar med Mani Abolghasem, arrangör som ordnar drogfria fester för unga.

Zappas musik lever
14 år efter Frank Zappas död lever hans musik igen, på riktigt. Det är hans son Dweezil som nu turnerar med sin grupp Zappa Plays Zappa. Ingen lätt uppgift, Frank Zappa höll på med allt gjorde allt. Från halsbrytande ord- ekvilibristik till vanlig rockmusik och mycket komplicerad konstmusik. Nu är de inne på ett andra turnevarv och gästar Sverige i helgen. Anton Karis har pratat med några av musikerna.

”Det svider i hjärtat”
En ny film om unga svenska ungdomar som är beredda att bli martyrer i Islams namn. Vad är det som driver dem?
Oscar Hedin, mannen bakom filmen medverkar.

Fredagskrönikan
I veckan som gick utsågs Martin Ådahl, fram till nu politisk chefredaktör och en av grundarna av tidskriften Fokus, till högste ansvarige för den tankesmedja som centern ska starta vid årsskiftet. Det väckte inte särskilt stort uppseende, men det är en tydlig bild av att centerpartiet lägger i en högre växel än de andra Allianspartierna, menar Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Programledare: Monica Saarinen och Richard Myrenberg
Producenter: Anders Diamant och Karin Wickström
anders.diamant@sr.se
karin.wickström@sr.se