Sanktioner mot Burma, tillgänglighet för alla och religiösa friskolor

Måndag 15 oktober

16.00-16.45

Sanktioner mot Burma
Idag väntas EU: s utrikesministrar ta ett beslut om skärpta sanktioner mot Burma. Men hur effektiva är sanktioner och finns det andra mer användbara redskap för att komma åt regimer som den i Burma. Stefan Winiger, korrespondent, Joakim Creutz, freds- och konfliktforskare och Karin Strandås ordförande för Burmakommittén medverkar.

Tillgänglighet för alla
Det är en myt att det skulle vara särskilt dyrt att ta itu med de enkla hinder som gör att människor med funktionshinder inte tar sig in i affärer och riskerar att ramla på grund av dålig belysning.
Det menar Boverket i en ny rapport som också pekar på att det går för långsamt. Klarar kommuner och fastighetsbolag att till år 2010 städa upp bland enkla hinder som stänger ute människor med funktionsnedsättning från samhället? 
 - Inte en chans, säger handikapprörelsen.

Medverkar gör Lars Estlander, arkitekt, Boverket, Lilian Hansen, synskadad, Anders Sällström (kd) Umeå kommun, byggnadsnämnd och Birgit Högberg, (HSO) Handikappförbundens samarbetsorgan.

Stark väljargrupp i USA
I valkampanjen i USA riktar kandidaterna sig alltmer till den växande gruppen ”latinos”, spansktalande amerikaner.
15 procent av amerikanerna har latinamerikansk bakgrund, och det är en väljargrupp som kan avgöra presidentvalet. Reportage av Ginna Lindberg.

17.00 - 17.45

Religiösa friskolor
Regeringen vill skärpa sanktionerna mot friskolorna. Skolminister Jan Björklund vill att de skolor som allvarligt missköter undervisningen ska kunna snabbstängas. Det ska också bli tydligare regler för att religiösa inslag i undervisningen inte får förekomma.
Skolminister Jan Björklund debatterar förslagen med Marie Granlund, socialdemokraternas skolpolitiska talesperson. Hör också rektorerna för två religiösa friskolor Bosse Nyberg och Bashir Aman Ali.

Brumbrumbjörnen och stora stygga vargen
På kort tid har björnar dödat och skadat människor. Ändå väcker björnen inte alls samma starka känslor som vargen gör. Varför? Medverkar gör Tomas Frisk, projektledare på Rovdjurscentret, Järvsö och Ebbe Schön, folklivsforskare.

Häftiga reaktioner på stureplansmålet
Imorgon faller hovrättens dom i det uppmärksammade mål där två unga killar, kända i nattlivet kring Stureplan i Stockholm, står anklagade för våldtäkt på en ung kvinna. I våras friades de av tingsrätten. Det väckte stor debatt och upprördhet. Vår reporter Therese Bergstedt har tittat närmare på protesterna och varför just det så kallade stureplansmålet har skapat så häftiga reaktioner.

Libyen och EU
Libyen har under årtionden varit utfryst av EU. Inte minst på grund av sin kontroversielle ledare Mohammar Khadaffi. Men relationen har successivt förbättrats för det är inte bara Libyen som är beroende av EU. Vi i Europa är också beroende av Libyen. Bland annat passerar många av de afrikanska båtflyktingarna genom Libyen på sin väg till Europa. Vår reporter Susanne Palme ger en aktuell bild.


Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Pia Diaz Bergner
Producenter: Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se  agneta.kellgren@sr.se